Mainos

Lehtimaja: Salminvuon juttu vietävä hovioikeuteen

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on tyytymätön Vantaan käräjäoikeuden keskiviikkoiseen tuomioon ns. Salminvuo-jutussa. Hän on kehottanut jutussa syyttäjänä toiminutta Uudenmaan läänin poliisitarkastajaa Jukka Rappea valittamaan päätöksestä Salmivuon osalta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimineen Raimo Salminvuon (kok.) Vepema osakeyhtiöön ja vakuutusyhtiö Sampoon liittyvissä asioissa törkeistä lahjuksen ottamisista. Rakennustoimisto A. Puolimatka osakeyhtiöön liittyvässä asiassa käräjäoikeus sen sijaan katsoi Salminvuon syyllistyneen ainoastaan lahjuksen ottamiseen.

Oikeusasiamies Lehtimaja katsoo, että Salminvuon toimintaa myös Rakennustoimisto A.Puolimatkaan liittyvässä asiassa on pidettävä törkeänä. Rangaistus tulisi näin ollen määrätä ankaramman asteikon mukaan. Olennaisin peruste törkeysarvioinnille on se, että Salminvuon tarkoituksena on ollut hankkia lahjanantajalle eli Puolimatkalle huomattavaa hyötyä. Asian taustalla on hyvin laaja ja taloudellisesti merkittävä kaavoitusratkaisu, Lehtimaja muistutti.

Oikeusasiamies ei myöskään hyväksy käräjäoikeuden tapaa pitää syytetyn saamaa kielteistä julkisuutta rangaistuksen lieventämisperusteena. Huomattavassa yhteiskunnallisessa asemassa olevaan henkilöön kohdistuvasta rikosoikeuskäynnistä aiheutuu aina kielteistä julkisuutta. Jos rikos on tehty tehtävässä, johon muutenkin liittyy julkisuus, kielteinen julkisuus ei oikeusasiamiehen mielestä voi olla automaattinen rangaistuksen lieventämisperuste.

Salminvuo tuomittiin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä lahjuksen ottamisista luottamusmiehenä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.