Mainos

Lehtimaja: Oikeuden pitää olla oikeudenmukaista

Nykyaikana ei enää riitä, että noudatetaan lakia ja oikeutta. Oikeudenkäytön on myös näytettävä oikeudenmukaiselta, arvioi eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja Åbo Underrättelser -lehdessä. Häntä on haastateltu lehden tänään ilmestyvässä 175-vuotisjuhlanumerossa.

Lehtimajan mukaan Vuoren ja Sundqvistin tapaukset osoittavat, etteivät oikeutta hae yksin tuomioistuimet vaan myös media.
-Se lisää yhteiskunnan läpinäkyvyyttä, hän sanoo.
Lehtimajan mukaan virkamiehet ovat tulleet varovaisemmiksi, sillä he tietävät, että heidän päätöksistään voidaan valittaa oikeusasiamiehelle. Virkamiehen on vain sopeuduttava siihen.

-Jos haluaa välttää sen, on hakeuduttava toiselle uralle, Lehtimaja tuumii.
Hän katsoo, että kansalaisen on periaatteessa voitava ilmaista pettymyksensä ja virkamiesten on se vain siedettävä.

Lehtimaja kiittää korkeinta oikeutta rohkeudesta soveltaa uusia oppilauselmia. Tämä koskee erityisesti ihmisoikeusasioita. Julkisuudessa paljon puidusta Campoyn tapauksesta Lehtimaja sanoo:
-Kansainväliset perheriidat tulevat yhä tavallisemmiksi ja silloin on tärkeää, että meillä on kansainvälisiä sopimuksia, jotka säätelevät osapuolten suhteita ja katsovat lasten parasta. Muutoin vallitsee viidakon laki, joka yllyttää kaappaamaan lapsia ja silloin vahvempi aina voittaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.