Mainos

Lehti: Yhdysvallat kerännyt kymmenien miljoonien puhelintietoja

USA Today -lehden mukaan Kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n tarkoituksena on luoda tietokanta kaikista Yhdysvalloissa tehtävistä puheluista.

Jupakka terrori-iskujen jälkeen aloitetusta amerikkalaisten salakuuntelusta on paisumassa. USA Today -lehden tietojen mukaan Kansallinen turvallisuuspalvelu NSA on kerännyt myös kymmenien miljoonien amerikkalaisten kotimaanpuhelujen tietoja.

USA Todayn nimettömänä pysyttelevät lähteet väittävät, että kolme suurta amerikkalaista puhelinyhtiötä alkoi syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen luovuttaa asiakkaidensa puhelintietoja NSA:lle, jonka tavoitteena on luoda tietokanta kaikista Yhdysvalloissa tehtävistä puheluista.

Raportin totuudenperäisyyttä ei ole vahvistettu. Valkoinen talo sanoo, etteivät viranomaiset ole tehneet mitään laitonta.

- Hallinnon tiedusteluun liittyvät toimet ovat laillisia ja välttämättömiä amerikkalaisten suojaamiseksi terrori-iskuilta, Valkoisen talon tiedottaja muotoili ympäripyöreästi.

Kongressin demokraatit ja osa republikaaneistakin vaativat kuitenkin täyttä selvitystä.

- Ette kai väitä, että kymmenillä miljoonilla amerikkalaisilla voisi olla yhteyksiä al-Qaidaan? Milloin tämä oikein loppuu, demokraattisenaattori Patrick Leahy kyseli.

Presidentti George W. Bush nimitti alkuviikosta keskustiedustelupalvelu CIA:n uudeksi johtajaksi kenraali Michael Haydenin. Nimityksestä on kiistelty, sillä Hayden on entinen NSA:n johtaja.

Aiemmin on paljastunut, että Bush velvoitti terrori-iskujen jälkeen NSA:n kuuntelemaan salaa tuhansien amerikkalaisten ulkomaanpuheluja. Valkoinen talo sanoo kertoneensa salaisesta ohjelmasta kongressille. Bushia on kuitenkin kovisteltu siitä, ettei hän pyytänyt lupaa erityistuomioistuimelta, kuten laki ainakin periaatteessa vaatii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.