Lehti: Viron rannikolla todella erikoisia vieraita

Kaksi virolaista purjehtijaa näki Ruotsista palatessaan sellaista, mitä ei näillä leveysasteilla kovin usein näe.

Postimees-lehti kertoo, että purjehdusseurueen saapuessa Rohukülan satamaan venettä seurasi kaksi hahmoa. Hahmot paljastuivat pian delfiineiksi.

Kokeneet purjehtijat Margus Saar ja Imre Aljas kertovat lehdelle, että delfiinit tulivat parin metrin päähän veneestä. Ne uivat perän ympäri ja hyppäsivät ilmaan.

Kun kannella olleet huusivat kajuuttaan, että nyt tarvittaisiin kameraa, delfiinit uivat kauemmas veneestä. Koko veneen miehistö näki Viron länsirannikolla, Haapsalun lähellä sijaitsevan Rohukülan satamassa vielä kolmannen delfiinin. Kuvia ei saatu kohtaamisen todisteeksi.

Aluksi vedenalaista näkyä luultiin purjeveneessäkin hylkeeksi, mutta Saar ja Aljas kertovat olleensa ennenkin matkoillaan tekemisissä delfiinien kanssa, eikä eläimistä voinut erehtyä.

– Aivan kuin olisimme kertoneet, että põltsamaalaisella pellolla käyskentelevät leijonat tai seeprat, kukaan ei uskoisi, Saar sanoo lehdelle.

Meriasiantuntija Ivar Jüssin mukaan miesten kuvauksen perusteella voi sanoa, että satamassa todella uivat delfiinit. Hylkeet eivät lähesty veneitä, eivätkä varsinkaan hyppää.

Jüssi sanoo Postimehessä, että kyseessä voivat olla pullonokka-delfiinit. Asiantuntijan mukaan ei voi tarkemmin sanoa, miten eläimet ovat päätyneet Viron rannikolle, mutta delfiinit uivat todella pitkiä matkoja.

– En usko, että ne ovat eksyneet. Saattavat olla vain seikkailuretkellä.

Jüssin mukaan pohjoisemmissakin vesissä on kaikki, mitä delfiini tarvitsee elämiseen. Varsinkin kalaa.

– Uskon kyllä, että ne löytävät tiensä takaisin etelämmäs, eikä niille tapahdu mitään ikävää, asiantuntija ennustaa.

Vuonna 2008 kalastaja havaitsi Tallinnan lahdella uimarin, joka todettiin valkokuonodelfiiniksi.

Lue myös:

    Uusimmat