Mainos

Lehti: Venäjän pommikoneet nolasivat Ruotsin puolustusvalmiuden

Ruotsin puolustusministeri painotti puheessaan tammikuussa, että maan turvallisuuspolitiikkaan kuuluu varautuminen arvaamattomaan vuorokauden ympäri. Svenska Dagbladet -lehden mukaan suojaus petti kuitenkin pitkäperjantaiyönä.

Lehti kertoo, että Venäjän ilmavoimat teki ”pistokokeen” Ruotsin ilmatilaan ilman, että Ruotsissa ehdittiin reagoida asiaan.

Ruotsin ilmavalvonta havaitsi tutkissaan kuusi nopeasti idästä lähestyvää lentokonetta, joista kaksi oli raskaita Tu-22M3-pommikoneita ja neljä muuta Su-27-venäläishävittäjiä. Koneet suuntaavat yleensä Venäjältä Suomenlahtea pitkin Kaliningradin tukikohtaan, mutta tällä kertaa koneet jatkoivat matkaansa länteen Gotska Sandön saaren ylle lähelle Gotlannin saarta.

Ruotsin puolustusvoimien kenraaliluutnantti Anders Silwer vahvistaa lyhyen ilmatilan loukkauksen. Ruotsalaishävittäjät eivät ehtineet taivaalle ilmoittamaan venäläisille asiasta pistokokeen aikana.

– Meillä ei ollut koneita valmiustilassa, Silwer vahvisti Svenska Dagbladetille.

Ruotsin ilmavoimien valmiussuunnitelman mukaan kahden Gripen-hävittäjän olisi oltava jatkuvasti valmiudessa ulkomaisten ilma-alusten mahdollisia rajaloukkauksia varten.

Ruotsi ei ollut valmiina, mutta puolustusliitto Nato oli. Kaksi tanskalaista F16-konetta lähti Liettuasta venäläiskoneiden perään, mutta niilläkin oli liikaa etäisyyttä venäläisten tavoittamiseksi.

Silwerin mukaan kyse oli poikkeustapauksesta. Kenraaliluutnantti painottaa, että maan toimintavalmius on hyvällä tasolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.