Mainos

Lehti: Venäjä tuo ydinaseita Itämerelle

Venäjä suunnittelee ydinaseiden tuomista Itämeren rannalle, kertoo amerikkalaislehti. Washington Times -lehden mukaan Venäjä aikoo sijoittaa ydinaseita Itämeren rannikolla sijaitsevaan Kaliningradiin.

Ydinase

Lehden mukaan Venäjän ilmeisenä tarkoituksena on kasvattaa sotilaallista painetta uusia jäseniä ottaneen puolustusliitto Naton suuntaan. Lehti perustaa tietonsa nimettömiin amerikkalaisiin tiedustelulähteisiin, joiden mukaan amerikkalaistiedustelu havaitsi taktisten ydinaseiden siirron jo kesäkuussa, mutta raportoi asiasta maan poliittiselle johdolle laajemmin vasta joulukuussa. Yhdysvaltain puolustusministeriö ei halunnut vahvistaa tai kumota tietoa. -Jos Venäjä on sijoittanut taktisia ydinaseita Kaliningradiin, se olisi vastoin Venäjän lupausta siirtää ydinaseet pois Baltiasta, Pentagonin tiedottaja Kenneth Bacon kuitenkin huomautti lehden haastattelussa.

Washington Times -lehden mukaan siirrettyjen ydinaseiden tyypistä ei ole varmuutta. Nimettömän Yhdysvaltain puolustusvoimien lähteen mukaan kyse saattaisi olla ydintaistelukärjistä, jotka voidaan asentaa lyhyen kantaman Totshka-ohjuksiin, joiden kantama on 70 kilometriä.

nato-baltia

Venäjään kuuluva Kaliningrad sijaitsee Itämeren rannalla Liettuan ja Puolan välissä. Alueella on suuri Venäjän maa- ja merivoimien tukikohta ja Venäjän Itämeren-laivaston pääesikunta. Venäjän armeijan edustajat varoittivat pari vuotta sitten, että Venäjä siirtäisi ydinaseita Kaliningradiin, jos Nato jatkaa itälaajentumistaan Baltian maihin. Moskova on myös paheksunut Puolan, Unkarin ja Tshekin liittymistä Natoon viime vuonna.

Suomen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tutkija, kommodori Georgij Alufuzoff suhtautuu lehtitietoon taktisten ydinaseiden siirrosta hyvin varauksellisesti. -Näkyvissä ei ole mitään järkeviä perusteita, jonka takia Venäjän pitäisi semmoista tehdä. Jos tämmöistä tapahtuu, se olisi kovin poikkeuksellista eikä sopisi Venäjän sotilaspolitiikkaan tällä hetkellä, hän arvioi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.