Mainos

Kiovassa kuolleita jo 60 – "valtaosa menehtynyt poliisin luoteihin"

Mielenosoittajien lääkintälähteen mukaan Kiovan yhteenotoissa on kuollut tänään yli 60 ihmistä, sanoo Interfax-Ukraina-uutistoimisto.  

Kyiv Postin mukaan useimmat heistä ovat lehden mukaan saaneet surmansa poliisin luodeista.  

Ukrainan poliiseille on annettu tuliaseita ja lupa käyttää niitä. Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta on kertonut Ukrainan väliaikainen sisäministeri.  

AFP:n valokuvaaja kertoo, että Itsenäisyysaukiolla on ammuttu myös kovilla, mutta hänellä ei ollut varmuutta siitä, kuka ampui. Myös Reuters raportoi, että Itsenäisyysaukiolla olisi maannut useita ruumiita, jotka tiettävästi olisivat siviileitä. 

Tunnelma kuin sodassa

Tunnelma Kiovassa on aivan kuin sodassa, kertoo ukrainalaismies puhelimessa. Hänen mukaansa keskustassa sijaitsevaan kirkkoon on kannettu verisillä paareilla paljon haavoittuneita, joista monilla on luotien aiheuttamia vammoja.  

Haavoittuneita auttamassa on ukrainalaismies Igorin mukaan vapaaehtoisia, jotka vievät uhreja koteihin tai sairaalaan. Tilanne kuitenkin vaihtelee eri puolilla kaupunkia: keskusta on levoton, mutta kaupungin reunamilla voi paikoin olla rauhallistakin. 

Sekä mielenosoittajat että viranomaisten edustajat ovat syyttäneet toisiaan kovien ammusten käytöstä.  

AFP:n mukaan mielenosoittajat vyöryivät poliisin barrikadeille ja pakottivat nämä perääntymään parisataa metriä. Heidän tarkoituksenaan oli vallata Itsenäisyysaukio. 

Naamioituneet mielenosoittajat heittelivät polttopulloja ja katukiviä mellakkapoliiseja kohti. Nämä vastasivat tainnutuskranaateilla ja kumiluodeilla. Viranomaiset sanovat, että kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on myös runsaasti poliiseja. 

EU-ulkoministereitä paikalla 

Presidentti Viktor Janukovitsh neuvottelee parhaillaan Puolan, Saksan ja Ranskan ulkoministerien kanssa Ukrainan kriisistä. Tapaaminen päästiin aloittamaan myöhässä turvallisuussyistä. 

Ministerit yrittävät painostaa Janukovitsihia kompromissiin EU-mielisten vastustajiensa kanssa. 

 EU:n ulkoministereiden on määrä myöhemmin tänään keskustella Brysselissä pakotteista Ukrainaa vastaan. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvostelee kitkerästi länsimaiden Ukrainan vastaisia toimia ja vertaa niitä kiristykseen. 

 Yhdysvallat on pannut joukon Ukrainan hallituksen jäseniä niin sanotulle mustalle listalle. He eivät voi saada viisumia Yhdysvaltoihin. 

Tuoreimpien tietojen perusteella vallanpitäjien rivit ovat alkaneet rakoilla. Kiovan pormestari on eronnut maata hallitsevasta alueiden puolueesta vastalauseena verenvuodatukselle. 

Rauhallisemman yön jälkeen alkoi väkivallan aamu 

 Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Arja Makkonen kertoo, että tilanne kärjistyi aamulla ennen yhdeksää. 

-Tilanne näyttää huonolta. Uutisissa oli, että poliisi antaisi titushkeille aseita. Jos näin on, tilanne tuolla ulkona on vaarallinen, sanoo Makkonen. 

 Titushkit ovat hallituksen palkkaamia rähinöitsijöitä. 

 Presidentti Viktor Janukovitsh julisti aselevon eilen hieman ennen puoltayötä, mikä rauhoitti Kiovaa yön ajaksi. Ukrainan muissa osissa sen sijaan oli Makkosen mukaan viime yönäkin levotonta, ja mielenosoituksia on ollut melkein joka puolella. 

 Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik arveli ennen uusien levottomuuksien puhkeamista, että Janukovitsh yrittää aselepojulistuksen avulla palata neuvottelujen tielle. 

Raik kuitenkin arvioi, ettei pelkkä julistus riitä EU:lle. Kaduilla olevien ihmisten rauhoittamiseksi tarvitaan selkeä poliittinen muutos. 

-Perustuslain muutos, joka kaventaa presidentin valtaoikeuksia, väliaikainen hallitus ja jollain välillä vapaat vaalit. Se olisi mahdollinen tie, mutta siellä on aika paljon jo ihmisiä kuollut.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.