Mainos

Lehti: USA salakuunnellut IAEA:n johtajaa

Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat pyrkii etsimään syitä IAEA:n pääjohtajan Mohammad ElBaradein syrjäyttämiseen salakuuntelemalla tämän puhelinkeskusteluja.

Presidentti George Bushin hallitus on salakuunnellut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Mohammad ElBaradein ja iranilaisten diplomaattien puhelinkeskusteluja, kirjoittaa Washington Post -lehti. Salakuuntelun tarkoituksena on lehden mukaan ollut löytää syitä, jotta ElBaradei saataisiin syrjäytettyä.

Bushin hallitus haluaisi päästä eroon ElBaradeista, koska tämä on kyseenalaistanut Yhdysvaltain Irakin-politiikan ja suhtautunut varovaisesti Yhdysvaltain esittämiin epäilyihin Iranin ydinohjelmasta, lehti kirjoittaa. Puhelinkeskusteluissa ei ole kuitenkaan lehden mukaan ilmennyt minkäänlaisia väärinkäytöksiä ElBaradein puolelta.

- Joidenkin mielestä hän on liian pehmeä iranilaisia kohtaan, mutta se on kaikki, totesi eräs lehden lainaama amerikkalaisviranomainen.

Yhdysvallat vastustaa ajatusta, että ElBaradei saisi jatkaa IAEA:n johdossa vielä kolmannen kauden. Yhdysvaltain virallisen kannan mukaan kansainvälisten järjestöjen pääjohtajat eivät saisi palvella kahta kautta pitempään. ElBaradein toinen kausi päättyy ensi vuonna.

Yhdysvalloilla ei ole selvää ehdokasta ElBaradein seuraajaksi, mutta amerikkalaiset ovat epävirallisesti asettuneet tukemaan Australian ulkoministeriä Alexander Downeria tehtävään. Downer on kuitenkin ollut haluton haastamaan ElBaradeita, Washington Post huomautti. Pääjohtajaehdokkaat pitää esitellä viimeistään joulukuun lopussa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.