Lehti: USA:n rauhanturvaajien koskemattomuus sotilasavun ehdoksi

Yhdysvallat on turvautumassa uusiin diplomaattisiin keinoihin saadakseen rauhanturvaajilleen koskemattomuuden kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa ICC:ssä, kertoo New York Times -lehti. Yhdysvaltain presidentin George Bushin hallinto aikoo asettaa sotilaallisen avun ehdoksi, että apua saava maa ei liity kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen, ennen kuin on allekirjoittanut Yhdysvaltain kanssa kahdenkeskisen sopimuksen amerikkalaisten koskemattomuudesta, lehti kertoi perjantaina.

Yhdysvaltain hallinto on ilmoittanut asiasta eri maiden diplomaateille kuluneella viikolla. Tiettävästi Washington ei kuitenkaan ole uhannut lähimpiä liittolaisiaan avun katkaisemisella, sillä uusi laki antaa presidentille valtuudet päättää avun jatkamisesta kansallisen edun nimissä.

Uhkaus koskee kuitenkin New York Timesin mukaan tavalla tai toisella lähes jokaista valtiota, jolla on diplomaattisuhteet Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat aikoo lopettaa niin sotilaallisen koulutuksen kuin taloudellisen tuen mailta, jotka eivät suostu sen asettamiin ehtoihin.

Vapaaksi vaikka asevoimin


Yhdysvaltalaisten rauhanturvaajien suojaksi laadittu laki hyväksyttiin kongressissa lähes yksimielisesti, ja Bush allekirjoitti sen viime viikolla. Laki antaa presidentille myös valtuudet toimia kansainvälisen sotarikostuomioistuimen pidättämäksi mahdollisesti joutuvien amerikkalaisten sotilaiden tai siviilien vapauttamiseksi "kaikin tarpeellisin keinoin" - jopa asevoimin. Lain takana on texasilainen republikaanikansanedustaja Tom DeLay.

Tarkoituksena on saada mahdollisimman moni maa allekirjoittamaan Yhdysvaltojen kanssa amerikkalaisen luovuttamisen kieltävä sopimus. Tähän mennessä sellainen on tehty Israelin ja Romanian kanssa. Yhdysvallat on jo pitkään vastustanut kansainvälistä sotarikostuomioistuinta, koska yhdysvaltalaisia rauhanturvaajia voitaisiin Washingtonin mielestä yrittää asettaa syytteeseen poliittisin motiivein. Oikeus käsittelee sotarikoksia, kuten kansanmurhia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Aiemmin kesällä Yhdysvallat uhkasi käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa YK:n rauhanturvaoperaatioiden lopettamiseksi, jos sen kansalaiset eivät saa koskemattomuutta kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa. Kompromissina koskemattomuus myönnettiin vuodeksi.

Yhdysvaltoja arvostelevien maiden mukaan oikeusistuimen perustavassa sopimuksessa on tarvittava suoja poliittisten oikeudenkäyntien estämiseksi. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Yhdysvaltain politiikkaa voimakkaasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat