Mainos

Lehti: USA kaavailee iranilaisohjusten torjuntaa Eurooppaan

Eurooppaan sijoitettavista tukikohdista pystyttäisiin estämään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin mahdollisesti laukaistavat iranilaisohjukset. Venäjä on jo ehtinyt syyttää Yhdysvaltoja aikeesta laajentaa läsnäoloaan entisen Varsovan liiton maassa.

Yhdysvallat suunnittelee kymmenen tukikohdan perustamista Eurooppaan torjumaan Iranin mahdollisesti laukaisemia ohjuksia, kirjoittaa New York Times -lehti. Maita, joihin tukikohtia sijoitettaisiin, ovat lehden mukaan mm. Puola ja Tshekki.

Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiehet ovat kertoneet lehdelle, että suunnitelma esitetään puolustusministeri Donald Rumsfeldille todennäköisesti tänä kesänä. Tavoitteena on saada tukikohdat valmiiksi vuoteen 2011 mennessä.

Puolustusministeriö on jo pyytänyt kongressilta 56:ta miljoonaa dollaria alustavaan työhön. Lehden mukaan hanke on kohdannut jonkin verran vastustusta kongressissa. Koko hankkeen kustannusarvioksi on mainittu 1,6 miljardia dollaria.

Lehti arvioi, että ohjustentorjuntaan suunniteltujen tukikohtien perustamisella Eurooppaan olisi valtava poliittinen merkitys. Jos sellainen rakennettaisiin esimerkiksi Puolaan, lähentäisi se maiden sotilaallista yhteistyötä entisestään.

Vaikka suunnitelmaa on jo käsitelty kongressissa, se on saanut osakseen suhteellisen vähän huomiota Yhdysvalloissa. Puolassa hankkeesta sen sijaan on keskusteltu vilkkaasti, ja Venäjä on jo ehtinyt syyttää Yhdysvaltoja aikeesta laajentaa läsnäoloaan entisen Varsovan liiton maassa.

Yhdysvaltain hanke on lehden mukaan presidentti Ronald Reaganin aloittaman, avaruuteen yltävän ohjustentorjuntaohjelman "uusin luku". Bushin suunnitelma on rajoitetumpi. Olemassa olevista amerikkalaistukikohdista osa on tarkoitettu torjumaan Pohjois-Koreasta mahdollisesti laukaistavat ohjukset, ja nyt puolustusministeriö haluaa laajentaa ohjelmaa. Eurooppaan sijoitettavista tukikohdista pystyttäisiin estämään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin mahdollisesti laukaistavat iranilaisohjukset.

Iranilla ei ole mannertenvälisiä ohjuksia, eikä se lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan kykene iskemään Yhdysvaltoihin ainakaan kymmeneen vuoteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.