Mainos

Lehti: Turmakaivokselle saapunut pääministeri joutui pakenemaan mielenosoittajia

Turkissa murheellinen väkijoukko seisoi keskiviikkona turmakaivoksen edessä Soman kaupungissa maan länsiosassa. Samaan aikaan toiveet eloonjääneiden löytämisestä alkoivat hiipua. 

Pelastusyrityksiä haittasivat myrkyllinen häkä ja tulipalo, joka alkoi kaivoksessa tiistaina muuntajan räjähdettyä. Eräät kaivosmiehet pääsivät ryömimällä omin avuin pois palavasta kaivoksesta, kertoi yksi kaivosmies uutiskanava CNN:lle. 

Keskiviikkona Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että kuolonuhrien määrä oli kohonnut jo lähelle 240:tä. Lisäksi noin 120 kaivosmiehen uskotaan olevan yhä loukussa kaivoksessa. 

Kaivosyhtiö Soma Kömür Isletmeleri puolestaan ilmoitti, että kaivoksesta on pelastettu lähes 450 työntekijää. Yhtiön mukaan kaivoksessa syttyneen tulipalon syy ei ole vielä selvillä. Kaivosmiehet kuolivat häkämyrkytykseen. 

Turkkiin on julistettu kolmen päivän suruaika. 

"Me olemme kuin perhe" 

Räjähdys sattui tiistaina iltapäivällä vuoronvaihdon aikaan. Siksi kaivoksessa oli energiaministeri Taner Yildizin mukaan lähes 790 työntekijää. 

Tuhansia kaivosmiesten perheenjäseniä ja tuttuja oli kerääntynyt kaupungin sairaalan ulkopuolelle odottamaan tietoa loukkaantuneista. Myös räjähdyspaikalla sadat ihmiset odottivat uutisia läheisistään. 

-Olen odottanut poikaani iltapäivästä asti, enkä ole kuullut hänestä vielä mitään, sanoi Sena Isbiler, jonka poika työskentelee kaivoksessa. 

Kaivostyöläinen Arum Unzar luonnehti onnettomuutta suunnattomaksi. 

-Me olemme kuin perhe, ja tuo perhe on nyt tuhottu. Saamme vain vähän uutisia, ja kun niitä tulee, ne ovat huonoja, hän sanoi. 

Turma aiheutti mielenosoituksia 

Onnettomuuspaikalla keskiviikkona vieraillut pääministeri Recep Tayyip Erdogan lupasi, että turma tutkitaan perin pohjin. 

-Emme salli huolimattomuutta, hän sanoi. 

Hän kuitenkin huomautti, että Soman kaivosta on pidetty yhtenä Turkin turvallisimmista kaivoksista, kertoi turkkilainen sanomalehti Hürriyet. 

Somassa pitämänsä tiedotustilaisuuden jälkeen pääministeriä oli vastassa mielenosoittajia, jotka vaativat hallitusta eroamaan kaivosturman takia. Hürriyetin mukaan Erdogan joutui pakenemaan henkivartijoidensa kanssa supermarketin suojiin. 

Myös pääkaupungissa Ankarassa ja Istanbulissa oli kaivosturman herättämiä mielenosoituksia. Molemmissa kaupungeissa oli koolla tuhatkunta ihmistä, jotka vaativat hallituksen eroa. 

Ankarassa poliisi käytti kyynelkaasua ja Istanbulissa lisäksi vesitykkejä mielenosoitusten hajottamiseksi. 

Turvallinen vai ei 

 Tuhoisa kaivosturma herätti maassa heti keskustelun myös kaivosten turvallisuudesta. 

Oppositiopoliitikko Özgü Özel pyysi viime kuussa tutkimuksen tekemistä useista kaivosturmista, joita oli sattunut juuri länsiturkkilaisessa Soman kaupungissa. Pääministeri Erdoganin puolueen edustajat kuitenkin tyrmäsivät vaatimuksen. 

-Meidän ehdotuksemme oli tähdätty estämään tällaiset onnettomuudet, Özel kertoi uutistoimisto Reutersille. 

Hän syytti Erdoganin puoluetta AKP:tä aiemmin valtio-omisteisten kaivosyhtiöiden yksityistämisestä. Tämä on hänen mukaansa johtanut turvallisuuden rapautumiseen. 

Työministeriö puolestaan kertoi, että Soman kaivokseen on tehty säännöllisesti tarkastuksia, viimeksi maaliskuussa. Tuolloin ei ministeriön mukaan havaittu virheitä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.