Mainos

Lehti: Rabin olisi vetäytynyt Golanilta

Israelin edesmennyt pääministeri Yitzhak Rabin oli valmis vetäytymään Golanin ylängöltä saadakseen aikaan rauhansopimuksen Syyrian kanssa, kertoi israelilainen päivälehti tänään.

Lehti kertoi saaneensa haltuunsa salaisen asiakirjan, jossa Rabin sanoi Israelin olevan valmis vetäytymään vuoden 1967 Lähi-idän sotaa edeltäneille rajoilleen. Vastineeksi Rabin vaati Syyriaa allekirjoittamaan täyden rauhansopimuksen Israelin kanssa. Lisäksi hän vaati Syyrialta turvallisuustakuita.

Rabin murhattiin marraskuussa 1995. Rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa sen jälkeen johtanut Itamar Rabinovich vahvisti Israelin radiossa, että Haaretzin julkaisema salainen asiakirja on olemassa. Rabinovich kuitenkin painotti, että Rabin oli valmis ainoastaan keskustelemaan vetäytymisestä vuoden 1967 rajoille eikä sitoutunut vetäytymiseen.

Israelin ja Syyrian neuvottelut kariutuivat maaliskuussa 1996, vaikka silloinen pääministeri Shimon Peres oli valmis samansuuntaisiin ratkaisuihin Golanin suhteen. Syyrian mukaan neuvotteluja olisi nyt jatkettava siitä, mihin ne jäivät Peresin aikana. Syyrian tulkinnan mukaan se tarkoittaa, että Golanin ylängön palauttamisesta on sovittu periaatteessa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.