Mainos

Lehti: Poliisille oikeus kuunnella eläinrääkkääjien puheluita

Poliisi saa oikeuden kuunnella eläinrääkkäyksestä epäiltyjen puheluita, jos uusi lakiesitys hyväksytään eduskunnassa. Asiasta kertoo Maaseudun tulevaisuus -lehti.

- On tärkeää, että poliisilla on keinonsa, kun kyseessä on suunnitelmallinen toiminta, sanoo oikeusministeri Tuija Brax (vihr).

Braxin mukaan salakuuntelulla voitaisiin paljastaa esimerkiksi koiratappelurinkejä. Hänen mukaansa laittomissa tappeluissa pyörivät suuret rahat, mikä tekee toiminnasta järjestelmällistä.

Rangaistukset eläinsuojelurikoksista kovenevat

Eläinsuojelurikoksia koskevaan lakiin on tulossa uusi rikosnimike, törkeä eläinsuojelurikos, josta maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta. Tuomio johtaa automaattisesti eläintenpitokieltoon.

Lain toinen tuoma uudistus on eläintenpitokieltorekisteri. Siihen listataan kaikki ne, jotka on määrätty kieltoon. Listasta ei tule julkinen, vaan sen saavat nähtäväkseen tilojen valvojat. Nykyisin ongelmana on ollut eläintenpitokiellon helppo kiertäminen.

Braxin mukaan eläinsuojelurikosten motiivit vaihtelevat. Joskus taustalla on kova voitontavoittelu, joskus suoranainen sadismi ja joskus mielenterveysongelmat.

Hänen mielestään viimeksi mainittu täytyy erottaa kahdesta ensimmäisestä.

Oikeuslaitos voi jopa tehdä syyttämättäjättämispäätöksen, jos epäilty kärsii vakavista mielenterveysongelmista.

- Mutta runsas alkoholinkäyttö ei vapauta ketään vastuusta, Brax lisää.

Suomessa määrätään vuosittain viitisenkymmentä eläinrääkkäyksestä johtuvaa eläintenpitokieltoa. Määrä on noussut viime vuosikymmenellä ja noussee Braxin mukaan edelleen, kun valvontaa lisätään.

Myös metsästysrikoksiin kaavaillaan vastaavia tiukennuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.