Mainos

Lehti: Peres esitteli uuden rauhansuunnitelman

Israelin ulkoministeri Shimon Peres on tarjonnut palestiinalaisille rauhansuunnitelmaa, jossa Israel tunnustaisi itsenäisen Palestiinan valtion kahden kuukauden sisällä tulitauon aloittamisesta, kertoi Yedioth Aharonoth -lehti tänään.

Lehden mukaan pääministeri Ariel Sharon on tietoinen suunnitelmasta. Sharonin kansliasta tänään annetun tiedotteen mukaan pääministeri kuitenkin kiistää lehden tiedot. - Israelin valtio ei käy diplomaattisia neuvotteluja niin kauan kuin palestiinalaisten itsehallinto ei saa kuriin ääriaineksia, takavarikoi laittomia aseita, hajota puolisotilaallisia järjestöjä ja lopeta Israelin vastaista yllytystä, sanottiin lausunnossa.

Peres itse ei ole halunnut kommentoida lehden tietoja. Lehden mukaan suunnitelma pitää sisällään kuusi viikkoa kestävän tulitauon, jonka jälkeen Israel vetäisi joukkonsa asemiin, joissa ne olivat ennen kuin palestiinalaisten kansannousu alkoi 15 kuukautta sitten.

Tulitauon aikana palestiinalaisten itsehallinnon on tukahdutettava ääriainesten väkivaltaisuudet. Vastineeksi tästä Israel kumoaa palestiinalaisalueiden saarron, keskeyttää siirtokuntien rakentamisen ja lopettaa palestiinalaisten surmaamisen. Tämän jälkeen Israel sitoutuu tunnustamaan itsenäisen Palestiinan valtion, joka perustettaisiin Länsirannalla ja Gazaan. Uuden valtion pitäisi lupautua tunnustamaan vastavuoroisesti Israelin olemassaolo YK:n päätöslauselmien pohjalta. Vuoden sisällä tästä osapuolten pitäisi aloittaa neuvottelut laajasta ja kestävästä rauhanratkaisusta. Neuvottelut pitäisi saattaa päätökseen kahdessa vuodessa, lehti kirjoitti.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.