Lehti: Obama tiesi Merkel-urkinnasta - antoi seurannan jatkua

Yhdysvaltain ja Saksan vakoiluskandaali on syventynyt tänään entisestään. Saksalainen Bild am Sonntag -lehti kertoi omiin nimettömiin amerikkalaislähteisiinsä vedoten, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tiesi liittokansleri Angela Merkelin salakuuntelusta, mutta antoi sen jatkua.

Lehden mukaan turvallisuusvirasto NSA:n johtaja Keith Alexander kertoi asiasta henkilökohtaisesti Obamalle jo vuonna 2010, mutta Merkelin puheluita kuunneltiin vielä ainakin joitakin viikkoja ennen kuin Obama kävi Berliinissä kuluvan vuoden kesäkuussa.

NSA kiisti raportoinnin

NSA kiisti myöhään tänään, että Alexander olisi koskaan puhunut asiasta Obamalle.

NSA kuunteli tiedonjanossaan sekä Merkelin normaalia kännykkää että virallisiin viesteihin tarkoitettua, raskaasti suojattua matkapuhelinta. Ainoastaan liittokanslerin viraston suojattu tavallinen puhelinlinja oli NSA:n ulottumattomissa. Puhelujen tallentamisen lisäksi NSA:n arkistoihin päätyivät myös kaikki liittokanslerin tekstiviestit.

Toinen saksalaislehti, Der Spiegel, kertoi aikaisemmin, että puheluiden seuraaminen oli aloitettu jo vuonna 2002, kun Merkel oli vielä oppositiojohtaja.

Saksalaislehtien mukaan vakoilun pääpaikka on sijainnut Berliinissä Yhdysvaltain suurlähetystössä, joka on vain kivenheiton päässä Saksan tärkeimmistä hallintorakennuksista.

Päitä vadille

Skandaalin kärjistyminen on johtanut yhä kovaäänisempiin vaatimuksiin vakoilun lopettamiseksi. Saksan sisäministeri Hans-Peter Friedrich vaati lehtihaastattelussa päitä vadille.

– Salakuuntelu on rikos: siihen syyllistyneet on tuotava oikeuteen.

Saksan tiedustelujohtajien on määrä neuvotella asiasta Yhdysvalloissa lähipäivinä. Myös Euroopan parlamentti lähettää edustajiaan Washingtoniin alkuviikosta.

Washingtonissa noin 2000 ihmistä osoitti eilen mieltään urkintaa vastaan. Protestoijat kiittivät tietovuotaja Edward Snowdenia ja vaativat valvonnan lopettamista.

Merkel itse on ollut asiasta pahoillaan. Soittaessaan Obamalle keskiviikkona hän muistutti, että ystävien kesken ei ole yleensä tapana vakoilla, ja sanoi moisen toiminnan olevan luottamuksen pettämistä.

Joidenkin lehtitietojen mukaan Obama olisi puhelun aikana pyytänyt vakoilua anteeksi, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Merkelin kanslia on kieltäytynyt kertomasta mitään Obaman sanomisista puhelun aikana.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat