Lehti: Jiang Zemin eroaa Kiinan armeijan johdosta

Kiinan entinen johtaja Jiang Zemin eroaa keskussotilaskomission puheenjohtajan tehtävästä, kerrottiin lukuisista eri lähteistä.

Kiinan entisen johtajan Jiang Zemin ero vahvistetaan lähteiden mukaan virallisesti huomenna, kun kommunistisen puolueen keskuskomitea päättää suljetun istuntonsa. Jiangin paikalle keskussotilaskomission johtoon eli asevoimien ylipäällikön tehtävään nimitetään nykyinen presidentti ja puoluejohtaja Hu Jintao, kertoivat uutistoimisto AFP:n ja DPA:n lähteet.

Hu, 61, peri puoluejohtajan tehtävän Jiangilta jo vuonna 2002 ja tämän presidentinviran vuonna 2003. Kun myös keskussotilaskomitean puheenjohtajuus siirtyy Hulle, on Kiina suoriutunut ensimmäisestä rauhallisesti sujuneesta vallanvaihdostaan sitten vuoden 1949, jolloin kommunistit tulivat valtaan.

Keskussotilaskomission puheenjohtajana Jiang, 78, on ollut edelleenkin yksi Kiinan vaikutusvaltaisimpia miehiä, vaikka onkin jo jättänyt presidentin ja puoluejohtajan virat.

Keskuskomitean suljetun istunnon alkaessa liikkui runsaasti huhuja valtataistelussa Hun ja Jiangin kesken. Eräiden huhujen mukaan Jiang olisi kieltäytynyt luopumasta keskussotilaskomission puheenjohtajuudesta.

Kiinan lehdistöstä ei juuri ole saanut tietoja puoluejohdon valtataistelun asetelmista. Muutaman päivän ajan lehdissä on kuitenkin ollut artikkeleita, joissa on painotettu yhteiskunnan olevan ennennäkemättömien muutosten edessä.

Samalla artikkeleissa on vaadittu lisää läpinäkyvyyttä hallituksen toimintaan ja korostettu hallituksen vastuuta kansalaisten edessä. Nämä ovat teemoja, joita Hu on korostanut.

Hongkongilainen lehti South China Morining Post arvioi tänään, että Jiangille jää edelleenkin paljon vaikutusvaltaa, vaikka hän eroaakin sotilaskomission puheenjohtajan paikalta. Lehti mainitsi, että Deng Ziaoping, joka luopui virallisista tehtävistään vuoteen 1989 mennessä, oli edelleenkin ollut äärimmäisen vaikutusvaltainen.

- Jiangin ero ei johda todennäköisesti mihinkään suuriin muutoksiin sisä- ja ulkopolitiikassa, lehti kirjoitti.

Lehti lainasi kuitenkin lähteitä, jotka arvelivat Hun olevan politiikassaan käytännönläheisempi ja joustavampi kuin Jiang. Erityisesti tämän arveltiin koskevan Kiinan ulkopolitiikkaa sekä Kiinan asennoitumista Taiwaniin ja Hongkongiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat