Mainos

Lehti: Historiallisia asiakirjoja salattu USA:ssa

Salausoperaatio alkoi vuonna 1999, kun CIA ja viisi muuta tiedustelupalvelua olivat huolissaan arkaluontoisten tietojen leviämisestä. Salaus alkoi selvitä, kun eräs tiedusteluun erikoistunut historioitsija etsi aiemmin kopioimaan lähteitä eikä enää löytänyt niitä.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat salanneet viime vuosina, kaikessa hiljaisuudessa, useita historiallisia asiakirjoja. Salainen-leima on lyöty yli 55 000:een aiemmin kaikkien saatavilla olleeseen paperiin, kertoo sanomalehti New York Times.

Lehden mukaan salausoperaatio alkoi vuonna 1999. CIA ja viisi muuta tiedustelupalvelua olivat huolissaan arkaluontoisten tietojen leviämisestä, koska kansallisarkistojen salauskäytäntöä oli päätetty lieventää muutamaa vuotta aiemmin.

Salaus lisääntyi entisestään, kun George W. Bush valittiin presidentiksi ja edelleen 11. syyskuuta 2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Salaus alkoi selvitä, kun eräs tiedusteluun erikoistunut historioitsija etsi kymmeniä aiemmin kopioimaan lähteitä eikä enää löytänyt niitä. Hänen mukaansa hävinneissä papereissa oli tietoja muun muassa kylmästä sodasta ja Korean sodasta, joka alkoi vuonna 1950.

Perussäännön mukaan hallituksen asiakirjat ovat julkisia 25 vuoden salassapidon jälkeen, ellei ole mitään erityistä syytä pitää niitä salaisina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.