Lehti: CIA yritti värvätä nuoren Olof Palmen

Aiemmin salassa pidettyjen asiakirjojen mukaan Ruotsin entinen pääministeri luovutti kolmen vasemmistoaktivistin tiedot amerikkalaisille 1950-luvulla. Ruotsin sotilaallisen tiedustelupalvelun kerrotaan olleen täysin tietoinen Palmen yhteyksistä.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA yritti 1950-luvulla värvätä nuoren opiskelijapoliitikon Olof Palmen agentikseen, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter. Lehden mukaan Palme olikin läheisessä yhteistyössä amerikkalaisten kanssa ja luovutti heille muun muassa kolmen ruotsalaisen vasemmistoaktivistin nimet.

Lehti perustaa tietonsa tähän asti salassa pidettyihin asiakirjoihin. Niissä kerrotaan keskusteluista, joita tuolloin 23-vuotias Palme kävi Yhdysvaltain Tukholman-suurlähetystössä 1950.

Palme kertoi amerikkalaisille Prahassa pidetystä kommunistipainotteisesta opiskelijatapaamisesta, johon hän itsekin oli osallistunut. Hän ilmoitti muun muassa kolmen muun kokoukseen osallistuneen ruotsalaisen nimet, jotka raportoitiin edelleen Washingtoniin.

Lähetystössä käydyssä keskustelussa Palme antoi keskustelukumppanilleen Robert F. Woodwardille kolmen "kommunistitarkkailijan" nimet. Heidän joukossaan oli Hans Göran Franck, josta tuli myöhemmin Palmen puoluetoveri Ruotsin valtiopäivillä ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Ruotsin-osaston puheenjohtaja.

Usein nähty vieras

Palme oli usein nähty vieras Yhdysvaltain lähetystössä, missä hän piti yhteyttä muun muassa lähetystön CIA-päällikköön. Entinen CIA-agentti Tom Farmer on kertonut asiasta amerikkalaiselle valtiotieteilijälle Karen Pagetille, jota myös Dagens Nyheter on haastatellut artikkeliaan varten.

- Tämä kaveri me pestataan palvelukseemme, oli CIA-päällikkö sanonut Farmerille, kun puhe oli tullut Palmesta.

Ingemar Engman, joka oli korkeassa asemassa Ruotsin puolustusministeriössä ja toimi myös salaisessa tiedustelupalvelussa IB:ssä 1970-luvulla, sanoo että Ruotsin sotilaallinen tiedustelupalvelu oli täysin tietoinen Palmen USA-yhteyksistä.

- Niitä pidettiin vain myönteisinä, yhtenä salaisena lisäkanavana amerikkalaisiin, Engman kommentoi asiaa Dagens Nyheterille.

Engman huomautti, että amerikkalaisten värväyshanke ei missään vaiheessa onnistunut.

- Palme ei ollut CIA:n agentti. Pikemminkin hänen omat etunsa ja vakaumuksensa olivat samaa maata amerikkalaisten tiedustelustrategian kanssa noina vuosina, Engman totesi.

Palmen poika Mårten Palme sanoi lehdelle, että hänen isänsä oli kertonut nuoruusaikaisesta opiskelustaan ja matkustelustaan Yhdysvalloissa. Yhteyksistä lähetystöön ei ollut kotona puhuttu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat