Mainos

Lehti: CIA tuhosi kuulustelunauhoja

Nauhoille oli tallennettu terrorismista epäiltyjen kuulusteluja, joissa viranomaiset käyttivät tiedon saamiseksi raakoja menetelmiä.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tuhosi vuonna 2005 videonauhoja, joihin oli tallennettu al-Qaida-verkoston jäsenten kuulusteluja, kertoi New York Times -lehti.

Lehti lainasi uutisessaan nykyisiä ja entisiä hallituksen virkamiehiä.

Lehden mukaan nauhoilla näytettiin, kuinka viranomaiset käyttivät terrorismista epäiltyihin raakoja kuulustelumenetelmiä vuonna 2002 .

CIA:n johtajan Michael Haydenin mukaan päätös nauhojen tuhoamisesta tehtiin CIA:n sisällä ja ne tuhottiin kuulustelijoiden suojelemiseksi ja siksi, ettei niillä ollut enää tiedusteluarvoa, sanottiin lehdessä.

Nauhojen tuhoaminen nostaa kuitenkin lehden mukaan kysymyksen siitä, salasivatko CIA:n edustajat tietoja kongressilta ja tuomioistuimilta tiedustelupalvelun käytössä olevasta pidätysohjelmasta.

Syyskuun terrori-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa laadittiin ohjelma, joka antoi turvallisuuspalveluille oikeuden pidättää ja kuulustella terrorismista epäiltyjä. Ohjelmaan sisältyy myös erilaisia kuulustelumenetelmiä, joita pidetään salassa. Armeijan kuulustelumenetelmät ovat tarkkaan tiedossa.

Yhdysvalloissa on äskettäin valmisteltu lakiesitys, jossa vaaditaan, että kaikkien amerikkalaisviranomaisten, myös tiedustelupalvelujen jäsenien, on noudatettava armeijan kuulustelukäytäntöjä.

(MTV3-STT–AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.