Mainos

Lehti: Castro halusi suunnata tuhat ydinohjusta kohti Yhdysvaltoja

Kuuban johtaja Fidel Castro oli valmis ja myös varsin halukas ryhtymään ydinsotaan Yhdysvaltoja vastaan vuoden 1962 ohjuskriisin aikana, ilmenee aiemmin julkaisemattomasta Castron puheesta, josta ranskalainen Le Monde -lehti julkisti otteita huomisen numerossaan.

Lehden mukaan Castro jyrisi Kuuban kommunistisen puolueen keskuskomiteassa vuonna 1968, että Neuvostoliiton pehmoilu oli tehnyt ohjuskriisistä "katastrofin".
-Ohjusten sijoittaminen Kuubaan vahvisti Neuvostoliiton asemaa merkittävällä tavalla. Kunpa ohjuksia vain olisi ollut tuhat kappaletta!

Kuusi vuotta kriisin jälkeen pitämässään puheessa Castro kertoi pyytäneensä Neuvostoliitolta juuri tätä määrää. Hän ilmaisi myös olleensa äärimmäisen pettynyt, kun neuvosto-ohjuksia sijoitettiin Kuubaan vain 24.
-Meidän olisi pitänyt pysyä tiukasti asemissamme. Minun mielipiteeni oli, että paras vastaus Yhdysvaltain mahdolliseen hyökkäykseen olisi ollut ampua täyslaidallinen ohjuksia Yhdysvaltoihin, Castro sanoi Le Monden mukaan.

Kuuban kriisi puhkesi, kun amerikkalaiset tiedustelukoneet saivat selville, että saareen oli tuotu neuvostoliittolaisia ydinohjuksia. Suurvaltojen suhteet kiristyivät äärimmilleen, ja kriisi laukesi vasta Neuvostoliiton taivuttua poistamaan ohjukset kaksi viikkoa myöhemmin.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.