Mainos

Lehti: Britannia ja USA kehitelleet uutta ydinkärkeä

Brittiläisen Sunday Times -sanomalehden nimettömänä haastatteleman "johtavassa asemassa olevan brittilähteen" mukaan kehitystyö alkoi sen jälkeen kun pääministeri Tony Blair voitti parlamenttivaalit viime keväänä.

Lehden mukaan kehitystyötä tehdään Aldermastonin ydinaselaitoksessa, jonka toiminnasta vastaa amerikkalaisyhtiö Lockheed Martinin johtama konsortio. Tavoitteena on ydinkärki, jota ei tarvitsisi koelaukaista.

Hallituksen mukaan virallista päätöstä Trident-ydinohjusten korvaamisesta ei ole tehty. Uusien ohjusten hankkimiseen suhtautuu kielteisesti osa Blairin omankin työväenpuolueen jäsenistä, jotka ovat vaatineet asian käsittelyä parlamentissa.

-Trident-ohjukset kestävät vielä 20 vuotta. Ja ketä ihmettä vastaan me tappelisimme niillä, työväenpuolueen parlamenttiedustaja Paul Flynn kummastelee Sunday Timesille.

Myös Britannian nykyisen ydinpelotteen tarpeellisuus ja uskottavuus on asetettu kyseenalaiseksi. Parlamentin puolustuskomitea kuulee ensi viikolla asiantuntijoita, joista useiden arvellaan pitävän uuden ydinaseistuksen hankkimista tarpeettomana.

Tuoreessa Foreign Policy Center (FPC) -aivoriihen selvityksessä kyseenalaistetaan Britannian oman ydinasepelotteen uskottavuus.

- Se on harhakuva, FPC toteaa. Sen mielestä Britannian olisi aika lakata esiintymästä itsenäisenä ydinasevaltiona ja luovuttava ydinohjuksista tykkänään. FBC muistuttaa, että Britannian ydinohjukset on varastoitu Yhdysvaltoihin, mistä brittisukellusvene joutuu ne noutamaan ennen lähtöään partiomatkalleen. Ydinohjuksia on noin 200.

(MTV3-STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja