Mainos

Lehti: Afganistanin valtataistelu uhkaa Karzaita

Jännitys Afganistanin presidentin Hamid Karzain ja puolustusministerin Mohammed Fahimin välillä on kärjistynyt viime viikkoina vakavaksi vastakkainasetteluksi, varoittaa sanomalehti Washington Post. Joidenkin viranomaisten mukaan tilannetta pidetään presidentin kannalta hengenvaarallisena.

Karzai vaihtoi puolustusministeriön henkivartijat heinäkuussa Yhdysvaltain erikoisjoukkoihin sen jälkeen, kun varapresidentti ja työministeri Haji Abdul Qadir oli salamurhattu. Karzain päätöksen arveltiin johtuvan syvenevästä luottamuspulasta puolustusministeri Fahimia kohtaan.

Karzai vältti riitelyä poliittisen ja etnisen kilpailijansa kanssa johtaessaan maan väliaikaishallintoa viime talvena. Karzai myöntyi kaikkiin vaatimuksiin ja hyväksyi mukisematta sen, että Fahimille uskolliset tadzhikkitaistelijat hallitsivat pientä imperiumiaan Panshirin laaksossa Koillis-Afganistanissa.

Ulkomaisten diplomaattien ja paikallisten viranomaisten mukaan miesten välinen kipinöinti alkoi näkyä kesäkuussa, jolloin Karzai valittiin presidentiksi. Uuden hallituksen oli määrä pyrkiä rakentamaan yhteiskuntajärjestystä ja viemään valtaa paikallisilta sotapäälliköiltä.

Karzai kehotti tiettävästi myös Fahimia vähentämään panshirilaisten määrää puolustusministeriössä ja korvaamaan nämä muilla kuin tadzhikeilla. Hallitsemiseen tottunut puolustusministeri tiettävästi raivostui ylhäältä tulleesta määräyksestä.

Sotapäälliköt eivät luovu alueistaan


Presidenttiä lähellä olevan apulaisministerin mukaan Fahim tottui komentelemaan Karzaita viime joulukuussa muodostetussa väliaikaishallinnossa.

-Presidentti on saanut nyt (ulkomaista) suojelua, mutta luullakseni hän on edelleen vaarassa. Fahim ja hänen kannattajansa ovat sotapäälliköitä, eikä heistä voi tehdä rauhanmiehiä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, luulen, että olemme palaamassa sisällissotaan, arvioi nimettömänä pysynyt lähde Washington Postille.

Karzain kunnianhimoiset yritykset ulottaa laki ja järjestys pääkaupungin Kabulin ulkopuolelle aiheuttavat laajaa vastustusta.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan sotapäällikkö Padshah Khan Zadranin kannattajat ovat osoittaneet useiden päivien ajan mieltään keskushallitusta vastaan ja vaatineet Paktian sekä Khostin maakuntien johtajien vaihtamista.

Levottomuudet juontavat siitä, että Zadranin valinta estettiin Paktiassa. Hänen veljensä Kamalin joukot ovat onnistuneet miehittämään kuitenkin hallintorakennuksen viereisessä Khostissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kapinallisten yrityksissä kaapata valta Gardezin kaupungissa on kuollut arviolta 80 ihmistä.

Diplomaatti: Fahim syrjäytettävä

Zadran kiisti maanantaina horjuttavansa Kaakkois-Afganistania, kuten entinen kuningas Mohammed Zahir Shah väitti viikonloppuna.

Zadranin mukaan Karzai oli painostanut Zahir Shahia syyttämään "ystäväänsä".

-Olen varma, ettei kuningas sanoisi mitään tuollaista. Kuningas ei haluaisi koskaan menettää ystäviään, Zadran vakuutti puhelimessa tukikohdastaan Paktiasta.

Koko eteläisen vyöhykkeen johtajaksi julistautunut Zadran vaatii oikeutta nimittää omat edustajansa Paktian, Khostin ja Paktikan hallitsijoiksi.

Presidenttiä avoimesti vastustava sotapäällikkö on väittänyt, että hänen komennossaan toimii tuhansia miehiä. Zadran on torjunut toistuvasti Karzain antautumisvaatimukset.

Talebaneja vastaan taistelleet sotapäälliköt ja puolustusministeri Fahimin kannattajat pitävät oikeuttaan valtaan perusteltuna, koska he osallistuivat maata aiemmin hallinneen ääri-islamilaisen liikkeen kukistamiseen.
Karzain asemaa heikentää myös Yhdysvaltain joukkojen riippuvaisuus Fahimista. Afganistaniin erikoistunut länsimainen diplomaatti sanoi Washington Postille, että Yhdysvallat tekee pahan virheen kannattaessaan Fahimia. Lähteen mukaan Fahim ei ole luotettava ja hän olisi helposti vaihdettavissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.