Mainos

Lehmien kaasupäästöt kuriin dieetillä

Uudentyyppinen ruokavalio saattaa pienentää kotieläinten aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tiedot ilmenevät Britannian hallituksen alaisen ympäristö-, ruoka- ja maaseutuviraston Defran rahoittamasta tutkimuksesta.

Jos lehmille, lampaille ja vuohille syötetään maissista tehtyä säilörehua, kuorittua kauraa ja normaalia sokeripitoisempaa ruohoa, ne tuottavat vähemmän metaania, kertoo Readingin yliopiston ja brittiläisen maaseutututkimuslaitoksen yhdessä tekemä tutkimus.

Britannian kasvihuonekaasupäästöistä tulee maataloudesta noin yhdeksän prosenttia. Niistä suurin osa on lampaista, lehmistä ja vuohista. Metaanipäästöistä maatalouden katsotaan tuottavan 41 prosenttia.

Sokeripitoisempi ruoho vähensi yhden eläimen metaanipäästöjä 20 prosenttia samalla, kun sen paino lisääntyi yhden kilon. Lampailla kuorittu kaura vähensi metaanipäästöjä kolmanneksen.

– Pidemmällä aikavälillä eläinten ruokavalion muutoksen tuomia etuja on verrattava muihin ympäristövaikutuksiin ja maataloudelle aiheutuviin käytäntöihin ja kustannuksiin, sanoo Defra lausunnossaan.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.