Mainos

Lehman Brothers mietityttää suomalaispankkeja

Finanssikonserni Nordean mukaan sillä ole joukkolaina- tai luottosaamisia amerikkalaispankki Lehman Brothersilta. Nordealla on ongelmapankin kanssa lähinnä johdannaissopimuksia, mutta niihin liittyvät riskit ovat vähäisiä.

Rahoitusmarkkinoita valvovan Rahoitustarkastuksen odotetaan tänään arvioivan laajemmin amerikkalaispankin kaatumisen vaikutuksia Suomeen. Investointipankin kaatuminen voi muiden muassa tuoda tappioita sijoittajille.

Ruotsalaispankeilla SEB ja Handelsbanken on sen sijaan saatavia Lehman Brothersilta arvioiden mukaan prisataa miljoonaa euroa. Myös norjalaiset ovat kärsineet romahduksesta.

Pörsseissä alamäkeä

Aasian pörssit lähtivät luisuun heti auettuaan. Alueen kaikkien keskeisten pörssien päivä päättyikin miinukselle. Tokion Nikkei-indeksi romahti 5,0 prosenttia, Shanghain Composite-indeksi 4,5 prosenttia ja Intian Sensex 2,5 prosenttia.

Yhdysvaltain pörssi vältti pahimman paniikin. New Yorkissa osakekurssivat kuitenkin laskivat jyrkästi pankkikriisin vuoksi.

Esimerkiksi teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi romahti eilen 4,31 prosenttia. Teknologiaindeksi Nasdaq vajosi hieman vähemmän.

Fedillä korkokokous

Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää illalla Suomen aikaa korkokouksensa. Fed kertoo kello 21.15 päätöksensä ohjauskorosta ja kommentoi muutenkin luottokriisiä ja talouden tilaa.

Aiemmin pidettiin selvänä, että Fed ei voi laskea ohjauskorkoa kiihtyvän inflaation takia. Nyt yhä useammat veikkaavat, että keskuspankki joutuu kuitenkin laskemaan korkoaan.

Keskeisin ohjauskorko on ollut Yhdysvalloissa kahdessa prosentissa huhtikuusta lähtien.

Vakuutusyhtiötkin vaarassa

Pelot amerikkalaisen vakuutusyhtiö AIG:n kaatumisesta vellovat edelleen vahvoina. Isot luottoluokittajat Standard & Poor's ja Moody`s ilmoittivat alentavansa yhtiön luottoluokitusta.

Luottoluokituksen lasku tietää AIG:lle lisävaikeuksia hankkia pääomia markkinoilta. Yhtiölle myönnettävien lainojen korko nousee edelleen, vaikka yleinen finanssikriisi on jo nostanut markkinarahan hintaa.

AIG:n luottoluokituksia alennettiin sen jälkeen, kun yhtiöllä näytti olevan ongelmia saada hätärahoitusta. Keskuspankki Fed on pyytänyt isoja investointipankkeja harkitsemaan AIG:lle noin 50 miljardin euron lainaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.