Mainos

Lehmä pitänee pintansa lihatiskillä

Naudanlihan tuotanto kamppailee tällä hetkellä suurten haasteiden edessä. Tuotanto on viime vuodet ollut tasaisessa laskussa, ja maataloutta koetteleva kustannuskriisi nakertaa alan kannattavuutta jatkuvasti.

Naudanlihan uskotaan silti pitävän lihatiskeillä vielä pintansa.

- Se riippuu läheisesti maitotilojen kannattavuudesta, sillä 85 prosenttia lihoiksi kasvatettavista vasikoista tulee edelleen maitokarjatiloilta. Niiden kannattavuus on kuitenkin nyt hieman parantunut, kertoo alkutuotantopäällikkö Olli Paakkala LSO Foodsilta.

Takavuosien huoli maitotilojen säilymisestä ja vasikoiden riittävyydestä lihantuotantoon, sai useat viljelijät siirtymään lihakarjan kasvattamiseen. Lihakarjan määrä onkin vuosituhannen alusta selvästi kasvanut. Myös kulutustottumusten muutos on suosinut siirtymää kohti pihvilihatuotantoa.

Eläinten hyvinvointi lisää tuottavuutta

Vaikka naudanlihaa riittäisi kaupanhyllyille jatkossakin, on ProAgria Lihan tuoteryhmäpäällikkö Ari Nopanen huolissaan nautatilojen kannattavuudesta.

Lihan tuottajahinta on vuoden aikana noussut kahdeksisen prosenttia, kun kustannukset ovat kivunneet jopa sata prosenttia kalliimmiksi. Harva tila yltää nyt positiiviseen tulokseen.

- Markkinoilta vaaditaan ripeitä toimenpiteitä, jotta tämänhetkisestä kriisistä selvitään. Tuottajahintojen nousua, sekä toimivaa tukipolitiikkaa. Avainasemassa ovat myös tilat itse, jotta tuottavuus saadaan niissä kohdilleen, Nopanen muistuttaa.

Keskeistä tiloilla olisi kiinnittää huomiota esimerkiksi eläinten päiväkasvuun ja hyvinvointiin, rehujen hyötysuhteeseen, toimivaan viljelyyn sekä lannoituksen tarkkuuteen. Vain hyvinvoiva eläin voi tuottaa hyvin.

Tuotantoa varjostaa tällä hetkellä myös epätietoisuus muuttuvista EU-tuista. Ensi viikolla Brysselissä nuijittava päätös uhkaa muuttaa sonneista maksettavat tukirahat maatilan pinta-alan perusteella maksettavaksi tueksi, mikä söisi lihantuotannon kannattavuutta selvästi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.