Lehdistönvapaus uhattuna terrorismin vastaisessa sodassa

Hallitusten tulee kunnioittaa lehdistönvapautta eivätkä ne saa käyttää terrorismin uhkaa tekosyynä estääkseen toimittajia kirjoittamasta vapaasti myös konfliktialueilla, sanotaan YK:n järjestämän tiedonvälitystä koskevan konferenssin päätöslauselmassa.

Manilassa allekirjoitetussa päätöslauselmassa vedotaan avoimeen keskusteluun terrorismista. Konfliktien kaikkien osapuolten tulee kunnioittaa toimittajien oikeutta tutkia ja raportoida vapaasti tapahtumista. Toimittajilla tulee myös olla mahdollisimman vapaa pääsy konfliktialueille. Päätöslauselma vetoaa kaikkiin valtioihin - olivatpa ne sitten sodassa tai rauhantilassa - jotta ne ryhtyisivät toimiin varmistaakseen, että kaikki sotilaalliset tahot, tiedustelupalvelut ja muut konfliktiin osalliset viranomaiset ymmärtävät ja kunnioittavat toimittajien oikeuksia.

Lehdistönvapaus sodan uhri

Konferenssin osanottajat ilmaisivat huolensa siitä, että lehdistönvapaudesta on tulossa Yhdysvaltain johtaman terrorismin vastaisen sodan uhri. Heidän mukaansa jotkut yksinvaltaiset hallinnot käyttävät vallitsevaa tilannetta hyväkseen ja ovat tiukentaneet poliittista valvontaa.

-Yhdysvaltain ulkopolitiikka alkaa määrätä lehdistönvapautta koskevan keskustelun kieltä ja sävyä. Toimittajia ei saa värvätä terrorismin vastaiseen sotaan. Meidän tulee kertoa siitä ja arvostella sitä, sanoi journalistien suojelemiseksi perustetun komitean neuvonantaja A. Lin Neumann.

Konferenssin osanottajien mukaan joissakin tapauksissa hallitukset ja turvallisuusviranomaiset ovat suurin uhka lehdistölle. Esimerkiksi Länsiranta, Kolumbia, Afganistan ja Filippiinit ovat paikkoja, joissa toimittajien on vaarallista ja vaikeaa tehdä työtään.

Pariisissa päämajaansa pitävän Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) mukaan vuosien 1992-2001 välisenä aikana konfliktialueilla tapettiin 243 toimittajaa. Surmatuista 70 prosenttia joutui hyökkäyksen kohteeksi sen jälkeen kun heidät oli tunnistettu viestimien edustajiksi. Toimittajia vastaan tehtyjä vakavia hyökkäyksiä pitäisi tuomita sotarikoksina, sanotaan RSF:n peruskirjassa. Maailman lehdistönvapauden päivää vietetään huomenna.

(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat