Lehdistönvapaus puhuttaa Australiassa – sanomalehtien etusivut olivat maanantaina täysin mustattuja

Facebook piilottaa tykkäykset, reaktiot ja näyttökerrat muilta paitsi profiilin omistajalta Australiassa, tarkoituksena parantaa käyttökokemuksia 7:33
Syyskuussa uutisoitiin Facebookin testaavan Australiassa tykkäyksien ja muiden reaktioiden piilottamista käyttäjiltä.

Lehdistönvapauskampanjalla arvostellaan voimakkaasti maan hallitusta.

Australiassa sanomalehdet ympäri maan ilmestyivät maanantaina etusivu mustattuna. Kyse on kampanjasta, joka arvostelee Australian hallitusta lehdistönvapauden kaventamisesta ja tiukasta salassapidosta.

Sensuroitujen etusivujen lisäksi televisiokanavilla on ollut mainoksia, joissa on katsojille suunnattu kysymys.

– Kun hallitus piilottaa teiltä totuuden, mitä he peittelevät? mainos kehottaa pohtimaan.

Yksi sytyke kampanjalle on ollut kesäkuussa tehdyt ratsiat. Australian poliisi teki kesäkuussa ratsian yleisradioyhtiö ABC:n tiloihin Sydneyssä ja takavarikoi noin sata asiakirjaa.

Niistä selvisi, että Australian erikoisjoukot olivat surmanneet syyttömiä miehiä ja lapsia Afganistanissa.

Hieman aiemmin poliisi ratsasi puolestaan toimittajan kodin Canberrassa. Toimittaja oli tehnyt jutun, jossa kerrottiin viranomaisten pyytäneen valtuuksia vakoilla Australian kansalaisia kotioloissa.

Molemmissa tapauksissa on kyse arkaluoteisesta ja mahdollisesti salaiseksi luokitellusta materiaalista, joka on kiusallista maan viranomaisten kannalta.

Kesäkuun ratsiat sytykkeenä

Kampanja vaatii muun muassa toimittajille vapautusta tiukoista kansallista turvallisuutta koskevista laeista, jotka arvostelijoiden mukaan vaikeuttavat toimittajien työntekoa.

Kesäkuun ratsiat saattavat poikia kolmelle toimittajalle rikossyytteet. Oikeuteen on joutumassa näillä näkymin vakoilujutun kirjoittanut News Corp -yhtiön toimittaja ja kaksi ABC:n toimittajaa, jotka paljastivat epäillyt Australian erikoisjoukkojen sotarikokset Afganistanissa.

Kampanjassa esitetään myös että maan hallinnossa työskenteleville ja väärinkäytöksistä kertoville ilmiantajille täytyy saada nykyistä parempi suoja. Ilmiantajia on joutunut syytteeseen medialle tehdyistä vuodoista.

Lisäksi kampanja vaatii remonttia kunnianloukkauksiin liittyvään lainsäädäntöön, joka Australiassa maailman tiukimpia.

Pääministeri Scott Morrison on sanonut, että hänen hallituksensa uskoo lehdistönvapauteen mutta lisännyt, että toimittajat eivät ole lain yläpuolella.

Lue myös:

    Uusimmat