Lehdistön palkkaneuvottelut umpikujassa

Noin 8000:ta toimittajaa koskevat lehdistön työehtosopimusneuvottelut ovat katkenneet sen jälkeen, kun työnantajat totesivat erot palkankorotusnäkemyksistä liian suuriksi.

Suomen Journalistiliitto tarkastelee syntynyttä tilannetta huomenna liittohallituksessaan ja ylihuomenna liittovaltuustossaan. Alan työehtosopimus päättyi eilen, joten lakkovaroituksen jättäminen perjantaina on mahdollista.

Viime vaiheessa viikkoja kestäneissä neuvotteluissa oli esillä yksivuotinen sopimus, jossa työnantajat esittivät 2,2 prosentin yleiskorotusta ja journalistit vaativat 3,9 prosentin korotusta. Lehdistön hyvää taloudellista menestystä parin edellisen vuoden aikana olisi jaettu toimittajille lisäksi erillisellä kertaerällä.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtajan Arto Niemisen mielestä neuvottelut kariutuivat yleiskorotusprosenttiin. Alle neljän prosentin oleva korotusvaatimus oli Niemisen mukaan jo journalistien "kipurajalla".

Neuvotteluissa oli esillä myös muita sopimusmalleja. Niemisen mukaan työnantajien ja journalistien näkemyserot olivat kahden ja kolmen prosenttiyksikön välissä koko sopimuskauden aikana.

Työnantajia edustavan Viestinnän keskusliiton työmarkkinajohtaja Johanna Varis sanoo, että työnantajapuolella ei ole mitään mahdollisuuksia vastata journalistien palkankorotusvaatimukseen.

- Tämä taloudellinen tilanne on aika hurja, ja lehdillä ilmoitustulojen virta on loppunut, Varis perustelee.

Variksen mukaan neuvotteluissa oli löydetty monia ratkaisuja sisältökysymyksiin. Työnantajaa kiinnostaa kuitenkin eniten sopimuksen palkkatasoa nostava vaikutus.

Vaikka neuvottelut katkesivat, eikä uutta tapaamista neuvottelijoiden välillä ole sovittu, molempien liittojen toimistot pitävät edelleen yhteyttä toisiinsa.

Jos alalla mennään lakkoon, se vaikuttaisi muun muassa sanomalehtien ilmestymiseen juuri kuntavaalien alla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat