Mainos

Lehdistön palkkaneuvotteluissa kootaan tilastoja

Suomen Journalistiliitto ja työnantajia edustava Viestinnän Keskusliitto kokoavat parhaillaan palkkatilastoja palkkaneuvottelujen pohjaksi. Lehdistön työehtosopimus päättyy syyskuun lopussa.

Journalistiliiton puheenjohtajan Arto Niemisen mukaan toimittajien palkkatavoitetta ei ole vielä lyöty kiinni. Hänen mielestään lehdistön taulukkopalkat ovat kuitenkin onnettomat eli niihin pitäisi saada korjaus. Lisäksi jokaisen henkilökohtaista palkkaa pitäisi nostaa.

Työmarkkinajohtaja Johanna Varis Viestinnän Keskusliitosta sanoo, että taloudellinen tilanne alalla näyttää pahalta, mutta myöntää, että takana on hyviä vuosia.

Sekä työnantajien palkkatilastot että Journalistiliiton oma palkkatutkimus valmistuvat elokuun aikana. Osapuolet tarkastelevat tilannetta yhteisessä seminaarissa 26. elokuuta.

Journalistiliiton Nieminen arvioi, että työnantaja aikoo korostaa ratkaisuissa yrityskohtaisuutta. Hänen mielestään lehtitalot ovat kuitenkin kovin erilaisia, joten jollakin tavalla yhteismitallinen ratkaisu pitäisi löytyä.

-Lehtitaloilla menee hyvin, sitä ei voi millään kiistaa. On tehty erittäin kovaa tulosta, joitakin voisi kuvailla jopa rahakoneiksi. On totta kai toisenlaisiakin lehtiä, mutta niitä joilla menee kurjasti on selvästi vähemmän, Nieminen sanoo.

Nieminen: Nettiin tarvitaan pelisääntöjä

Journalistiliitolle iso asia neuvotteluissa on Niemisen mukaan printtipuolen eli perinteisten painettujen lehtien sähköistyminen eli julkaiseminen verkossa. Murrostilanteeseen kaivattaisiin pelisääntöjä.

-Tämä pitää jotenkin saada ratkaisua niin, että lehdet onnistuvat näissä verkkosatsauksissaan ilman, että toimittajia tapetaan töillä, Nieminen sanoo.

Työnantajille ovat aiemmin olleet tärkeitä tekijänoikeuskysymykset. Työmarkkinajohtaja Varis sanoo nyt, että tällä hetkellä ne eivät ole aihe, jonka käsittelyyn työehtosopimus soveltuisi. Hän viittaa alkukesästä valmistuneeseen selvitysmiehen ehdotukseen, jonka mukaan tekijänoikeuslaissa annettaisiin työsuhteessa syntyneet tekijänoikeudet työnantajalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.