Mainos

Lehdistö: Ex-fasisti Fini uudeksi ulkoministeriksi?

Italian lehdistö ennustaa pääministeri Silvio Berlusconin nimittävän uudeksi ulkoministeriksi varapääministerinsä Giancarlo Finin. Fini on entisen fasistipuolueen Kansallisen liiton johtaja.

Berlusconi otti itse hoitaakseen ulkoministerin salkun Renato Ruggieron erottua tehtävästään viikonloppuna Berlusconin painostuksesta. Ruggiero ja Berlusconi ovat olleet eri kannoilla Italian EU-politiikan ja euron käyttöönoton suhteen.

- Älkää yrittäkö haaskata aikaa arvailemalla kenestä tulee seuraava ulkoministeri. Pidän salkkua itselläni ainakin kuuden kuukauden ajan, ehkä kauemminkin, Berlusconi sanoi eilen.

Kaikki Italian kolme päälehteä veikkaavat Finiä Ruggieron seuraajaksi, mutta korostavat, että tulisi olemaa vaikeaa Finille olla sekä ulkoministeri että Kansallisen liiton puheenjohtaja.

- On luonnollista, että varapääministeri on yksi ehdokkaista. Jos minua pyydetään, otan tehtävän vastaan. Jos minua ei pyydetä, en aio yrittää päästä tehtävään vakisin, Fini sanoi eilen.

Italialaisten lehtien mukaan Berlusconin on lausunnoista huolimatta mahdotonta toimia ulkoministerinä kovinkaan pitkään. Hän on jo lykännyt täksi päiväksi sovitun tapaamisen EU:n ulkoministerineuvostoa johtavan Espanjan ulkoministerin Josep Piquén kanssa. Torstain tapaamista Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian ulkoministerien kanssa on myös siirretty.

Useat EU-maat ovat ilmaiseet huolensa Ruggieron erosta.

-Suurin ongelmamme nyt on selvittää, mitä Italia haluaa. Toisaalta Berlusconi sanoo, että Italian EU-myönteisyys ei ole vaakalaudalla, mutta kuitenkin hän erottaa hallituksen ainoan selvästi EU-myönteisen jäsenen, sanoi eräs diplomaatti.

Sitoutumaton Ruggiero on myös Maailman kauppajärjestö WTO:n entinen johtaja.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.