Mainos

Lehdet: Supo tiesi Rusin syyttömäksi jo 2003

Saksan Stasi-arkiston päätutkija teki tammikuussa 2003 asiantuntijaraportin Saksan rikospoliisille, joka kertoi raportista myös Supolle. Tutkija pitää Stasi-papereiden perusteella Rusin syyttömyyttä täysin varmana.

Suojelupoliisi tiesi jo vuonna 2003, ettei suurlähettiläs Alpo Rusi voinut olla Stasi-vakoilija, kirjoittavat Turun Sanomat ja Keskisuomalainen.

Saksan Stasi-arkiston päätutkija Helmut Müller-Enbergs teki lehtien mukaan tammikuussa 2003 asiantuntijaraportin Saksan rikospoliisille, joka kertoi raportista myös Supolle.

Müller-Enbergs sanoo pitävänsä Alpo Rusin syyttömyyttä Stasi-paperien perusteella aivan varmana.

Hänen mukaansa Supo ei Rusi-tutkintaa käynnistäessään ymmärtänyt, mitä Rosenholz-aineisto todistaa ja mitä ei.

- Rosenholz-aineiston perustella ei ainakaan oikeusvaltio Saksassa voida ketään tuomita yhtään mihinkään. Rosenholz-tietokortteja on tehty vakoilijoista, niiksi haluttavista sekä mielenkiintoisista ihmisistä, joita on käytetty tietolähteenä joko heidän tietensä tai tietämättään. Ilman muita papereita Rosenholz-kortit eivät todista mitään, Müller-Enbergs korostaa lehtien haastattelussa.

Müller-Enbergs vahvistaa, että Alpo Rusin veli Jukka Rusi sen sijaan oli paperien mukaan selvä Stasin sivutoiminen urkkija.

Müller-Enbergsin mukaan hän ei todistanut Rusi-oikeudenkäynnissä sen takia, että kutsu todistamaan tuli niin myöhään. Stasin papereita hallitsevan viraston juristit eivät ehtineet selvittää, voiko hän Saksan lain mukaan lähteä Suomeen todistajaksi.

Oikeudenkäynti päättyy tänään loppulausuntoihin

Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynti päättyy aamupäivällä, kun Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan Rusin ja valtion loppulausunnot.

Rusi vaatii valtiolta yhteensä puolen miljoonan euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä.

Rusin mielestä suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 perusteettoman esitutkinnan, jossa häntä epäiltiin vakoilusta entisen Itä-Saksan hyväksi. Valtio katsoo, ettei korvauksille ole perustetta, sillä viranomaiset eivät tehneet virheitä.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.