Mainos

Legioonalaistauti leviää Espanjassa

Legioonalaistautitapaukset lisääntyvät Kaakkois-Espanjassa. Vielä ei tarkkaan tiedetä tartuntapesäkettä.

Legioonalaistauti leviää edelleen Murcian kaupungissa Kaakkois-Espanjassa. Epäiltyjen tapausten määrä on perjantain jälkeen noussut 253:een. Tiistai-iltaan mennessä oli testattu 175 henkilöä, ja heistä on 86:n on todettu sairastuneen legioonalaistautiin eli legionellakeuhkokuumeeseen. Taudin oireet ovat mm. korkea kuume, ripuli ja keuhkotulehdus ja muistuttavat keuhkokuumeen oireita.

Sairastuneiden määrän uskotaan nousevan, sillä taudin itämisaika voi olla kymmenen vuorokautta. Legioonalaistautia pidetään todennäköisenä syynä 65-vuotiaan potilaan kuolemaan. Keuhkotulehdukseen on sairastunut myös kauan Murciassa asunut saksalaismies, kertoivat terveysviranomaiset. Vielä ei ole kuitenkaan varmistunut, että hän on sairastunut legioonalaistautiin.

Viranomaiset kiistävät tiedot, joiden mukaan tautiin on jo kuollut kaksi ihmistä.

Tarkkaa tartuntapesäkettä ei ole vielä saatu selville. Tutkimukset keskittyvät Murcian keskustan suuriin jäähdytystorneihin. Tautia ei ole tavattu lomailijoiden suosimalla Costa Blancan rannikolla 40 kilometriä 360 000 asukkaan Murciasta.

Legioonalaistaudin aiheuttaa vesihöyryn mukana kulkeutuva legionella-bakteeri, joka saattaa levitä ilmastoinnin ja lämpimän veden kautta. Lähteinä voivat toimia esim. huonosti hoidetut porealtaat.

Suomessa viljellyllä tai antigeenin osoituksella hengitysteistä varmistettuja legionellooseja on alle kymmenen vuodessa. Lisäksi serologisesti todettuja tapauksia on maassamme vuosittain parikymmentä.

Legioonalaistauti todettiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain suurimman sotaveteraanijärjestön American Legionin konferenssin yhteydessä Philadelphiassa vuonna 1976.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.