Leena Huovinen haluaa siunata naispareja kirkossa

Tuomiokapituli ei rankaise naisparin ravintolassa siunannutta pappia. Päätös on ennakkopäätöksen luonteinen, sillä kapituleissa ei ole aiemmin käsitelty vastaavia tapauksia. Hiipakunnan piispa Eero Huovisen mukaan kantelu on puheenvuoro kirkon parisuhdekeskusteluun.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli ei rankaise naisparin siunannutta pappia Leena Huovista. Kapitulin päätös syntyi yksimielisesti.

Ryhmä teologian opiskelijoita teki kaksi vuotta sitten tapahtuneesta siunauksesta kantelun. Kantelijat pyysivät tuomiokapitulia tutkimaan, onko samaa sukupuolta olevan parin rekisteröidyn suhteen siunaaminen mahdollista Helsingin hiippakunnassa.

Leena Huovinen itse kertoo siunanneensa helsinkiläisessä ravintolassa parisuhteensa rekisteröineen naisparin. Hän korostaa, että kyse ei ollut varsinaisesta kirkollisesta toimituksesta.

- Kirkolla ei ole samaa sukupuolta olevan pariskunnan siunaamisen kaavaa, niin sellaista ei voi tehdä, hän toteaa.

Huovinen sanoo toivovansa, että tulevaisuudessa olisi mahdollista siunata samaa sukupuolta oleva pari kirkossa.

- Toivon, että siihen suuntaan meidän kirkko menisi. En tiedä, milloin se tapahtuu. Niin kauan kuin sitä kaavaa ei ole, tätä ei voi tietenkään suorittaa, hän jatkaa.

Huovinen kertoo olevansa sitoutunut kirkon yhteisiin päätöksiin. Hän sanoo, että tulee jatkossakin siunaamaan ihmisiä.

Samaa sukupuolta olevan parin siunaamista vastustavilta Huovinen sanoi kaipaavansa perusteluita, mikä estää siunaamisen.

Huovinen on Helsingin seurakuntayhtymän korkeakoulupastori ja myös Suomen olympiajoukkueen kisapappi.

Kirkon on kyettävä keskustelemaan vaikeista asioista

Hiippakunnan piispa Eero Huovinen totesi tiedotustilaisuudessa, että samaa sukupuolta olevan parin parisuhteen kirkollinen siunaaminen ei ole mahdollista. Asiaa käsitellään parhaillaan piispainkokouksessa.

Piispa lähetti helmikuussa 2002 kirjeen Helsingin hiippakunnan kirkkoherroille. Siinä hän totesi, että jos kirkko siunaisi homoseksuaalisen parisuhteen, se merkitsisi perustavaa muutosta kirkon avioliittokäsitykseen.

- Parisuhteen siunaaminen ei ole mahdollista. Kirkko on sitoutunut avioliiton siunaamiseen, Eero Huovinen sanoi.

Päätös on ennakkopäätöksen luonteinen, sillä kapituleissa ei ole aiemmin käsitelty vastaavia tapauksia. Eero Huovinen ei kuitenkaan pitänyt kapitulin päätöstä ennakkopäätöksenä.

- Minä pidän tätä kantelua puheenvuorona kirkon parisuhdekeskusteluun. Tämä osoittaa, että keskustelu on kärjistynyt.

Eero Huovinen sanoi kaipaavansa kirkossa avointa keskustelua vaikeista asioista, kuten homoparien siunaamisesta.

(MTV3-STT)Leena Huovinen haluaa

tulevaisuudessa siunata naispareja kirkossa

Helsinki,

6.2.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat