Mainos

Lebedin ja Mashadovin neuvottelut keskeytyivät

Venäjän erityislähettiläs Aleksandr Lebed lensi tänään Tshetsheniasta takaisin Moskovaan sen jälkeen, kun venäläisten ja tshetsheenien välisiä neuvotteluja päätettiin lykätä, kertoi uutistoimisto Interfax.

Lebedin ja tshetsheenikomentaja Aslan Mashadovin oli määrä jatkaa Tshetshenian tilanteen poliittiseen ratkaisuun tähtääviä neuvotteluja tänään aamupäivällä Novi Atagin kylässä 20 kilometrin päässä Groznyista. Lebed kuitenkin tahtoi, että kansainvälisen lain asiantuntijat pohtivat tshetsheenien eilisissä neuvotteluissa esittämiä uusia ehdotuksia, ennen kuin neuvotteluja jatketaan, ilmoitti Interfax.

Lebed sanoi tapaavansa presidentti Boris Jeltsinin ja pääministeri Viktor Tshernomyrdinin saadakseen oikeuden sopimuksen allekirjoittamiseen tshetsheenien kanssa.
-Toivon, että presidentti hyväksyy toimintani. Palaan Tshetsheniaan jatkamaan neuvotteluja mukanani sopimus, joka on laillisuutensa puolesta moitteeton, sanoi Lebed paikalla olleille toimittajille.

Tshetsheenien edustaja Movladi Udugov sanoi tänään, ettei hän ole huolissaan neuvottelujen katkeamisesta. Hän sanoi myös, että kysymys Tshetshenian itsenäisyydestä ratkaistaan kansanäänestyksellä.

Interfaxin lainaamien venäläisten sotilaslähteiden mukaan venäläisten ja tshetsheenien neuvottelut siirtyivät siksi, että tshetsheenisissit olivat eilen pysäyttäneet Venäjän sisäministeriön sotilassaattueen Groznyissa. Tshetsheenit takavarikoivat sotilailta kymmeniä aseita ja rikkoivat näin perjantaina voimaan tullutta tulitaukosopimusta. Venäjän joukkojen komentaja Vjatsheslav Tihomirov vaati aseiden "välitöntä" palauttamista, kertoi Interfax.

Udugov kiisti ensin välikohtauksen, mutta myönsi sen myöhemmin ja lupasi, että aseet palautetaan venäläisille.
-Tshetsheenit esittävät virallisen anteeksipyynnön ja toivovat, etteivät tämänkaltaiset provokaatiot vaaranna neuvottelujen jatkumista, sanoi Udugov.

Venäläiset joukot alkoivat tänään vetäytyä Etelä-Tshetsheniasta tulitaukosopimuksen mukaisesti. Venäjän sisäministeriön joukkojen Tshetshenian komentajan Anatoli Shirkon mukaan Groznyissa olevien joukkojen vetäytymistä kuitenkin lykätään tänään sattuneen välikohtauksen vuoksi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.