Mainos

Lebed: Vetäytyminen Tshetsheniasta jatkuu

Venäjä jatkaa joukkojensa vetämistä Tshetsheniasta suunnitelmien mukaisesti, kertoi erityislähettiläs Aleksandr Lebed tänään. Lebedin mukaan osapuolet jatkavat myös aseiden poistamista maan pääkaupungista Groznyista.

Lebed lensi tänään Tshetsheniaan ja tapasi heti itsenäisyysmielisten tshetsheenien johtajan Zelimhan Jandarbijevin. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan sekä Lebed että tshetsheenijohtajat lupasivat noudattaa elokuun lopussa solmittua rauhansopimusta.

Lebed kertoi sopineensa Jandarbijevin kanssa väliaikaisesta hallituksesta. Lebedin mukaan hallituksen kokoonpanosta ei periaatteessa ole erimielisyyttä. Väliaikainen hallitus koostuu sekä itsenäisyysmielisistä että Moskovalle myötämielisistä, ja se toimii vaaleihin saakka.

Lebed torjui huhuja, joiden mukaan Moskovalle myötämielinen tshetsheenijohtaja Doku Zavgajev olisi hyökkäämässä Groznyiin. Lebed sanoi uutistoimisto Interfaxille, että tuollaiset puheet osoittavat, miten tärkeätä on saada eri osapuolet väliaikaiseen hallitukseen.

Yksi venäläinen sotilas sai surmansa viime yönä, kun kolmeen venäläiskohteeseen hyökättiin. Muuan sotilaslähde kertoi Interfaxille, että kapinalliset soluttautuvat Groznyiin ja kouluttavat uusia jäseniä.

Lebedin ja tshetsheenien solmima rauhansopimus ei ole saanut varauksetonta tukea Venäjän johdolta, mm. presidentti Boris Jeltsin on arvostellut sopimusta.

Avustusvaroja kateissa

Noin kaksi miljardia dollaria Tshetshenian jälleenrakentamiseen tarkoitetuista varoista on kadonnut puolentoista viime vuoden aikana, kertoi Lebed tänään julkaistussa haastattelussa.

Rahat oli lähetetty Venäjän armeijan nimeämille edustajille Groznyiin, kertoi Lebed Komsomolskaja Pravda -lehden haastattelussa.
-Viime vuonna paikan päälle lähetettiin kahdeksan ja tänä vuonna kaksi ja puoli biljoonaa ruplaa. Se on yhteensä kymmenen ja puoli biljoonaa (kaksi miljardia dollaria). Mitään ei tietenkään ole saatu aikaiseksi ja 90 prosenttia rahoista on varastettu, sanoi Lebed. Hän ei kuitenkaan nimennyt väärinkäytöksistä epäiltyjä.

Lebedin mukaan Venäjä käytti Tshetshenian sotaan yhteensä 12-15 miljardia dollaria (55-68 mrd mk). Venäläisjoukkojen, -panssarivaunujen, -lentokoneiden ja -helikoptereiden tekemissä hyökkäyksissä tuhoutui Lebedin mukaan yli 40 000 tshetshenialaiskotia sodassa, joka kesti lähes kaksi vuotta.

Itogi-lehti uutisoi viime toukokuussa, että jälleenrakennukseen varatuista rahoista yli kaksi miljardia dollaria oli käytetty laittomasti. Lehti nojasi tiedoissaan venäläislähteisiin. Venäjän valtion varainhoitoa valvova elin on ilmoittanut, ettei se aio jäljittää kadonneita rahoja.

Viranomaisten mukaan niin ikään alueelle tarkoitettua humanitaarista apua - lääkkeitä, ruokaa ja vaatteita - on myyty ennen kuin lastit ovat edes ehtineet Tshetsheniaan. Niin ikään suuret summat avustusrahoja on väitteiden mukaan talletettu pankkeihin sen sijaan, että ne olisi käytetty avustustyöhön.
(STT-DPA-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.