Lebed vaati sisäministerin eroa

Presidentti Boris Jeltsinin turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebed vaati Venäjän sisäministerin Anatoli Kulikovin eroa. Lebed syytti Kulikovia Tshetshenian kriisin huonosta hoitamisesta.

Lebed kertoi tiedotustilaisuudessa, että korkea-arvoiset sisäministeriön virkailijat suunnittelivat provokaatioita Tshetshenian sodan levittämiseksi Ingushiaan ja Dagestaniin. Lebed vaati presidentti Jeltsiniä tekemään vaikean valinnan.
-Vain yksi jää: Lebed tai Kulikov, hän sanoi.

Kulikov torjui uutistoimisto Interfaxin mukaan Lebedin syytökset.
-Jos syytöksiä ei vedetä julkisesti takaisin, jätän eronpyyntöni presidentille, hän sanoi.
Kulikovin mukaan Lebedin väitteet johtuvat hänen "järjettömästä vallanhimostaan ja Tshetshenian ongelmien riittämättömästä tuntemuksesta".

Lebed sanoi tiedotustilaisuudessa Kulikovin olevan yksi niistä, joilla on päävastuu Tshetshenian tragediasta. Hänen mukaansa Kulikov ei täyttänyt velvollisuuksiaan sen jälkeen kun Jeltsin allekirjoitti joulukuussa 1995 määräyksen, jossa kehotettiin sisäministeriötä riisumaan tshetsheenisissit aseista.
-Sen jälkeen (separatistien) yksiköt ovat tulleet Groznyiin jo kahdesti. Kaikki tiesivät, että he olivat tulossa, mutta he tulivat siitä huolimatta, hän sanoi.

Lebed lupasi eilen nimetä ne tahot, jotka ovat syyllisiä Groznyissa viime päivinä raivonneisiin taisteluihin. Hänen mukaansa tietyt tahot saavat sodasta taloudellista hyötyä.

Toiveet rauhasta jälleen nousemassa

Lebed palasi viime yönä Tshetsheniasta, missä hän neuvotteli tshetsheenisissien johtajan Zelimhan Jandarbijevin sekä sissien esikuntapäällikön Aslan Mashadovin kanssa. Sekä Lebed että Jandarbijev olivat neuvottelujen jälkeen optimistisia mahdollisuuksista saada aikaan rauha Tshetsheniaan.

Lebed sanoi lehdistötilaisuudessa palattuaan Moskovaan, että hänellä on suunnitelma taistelujen lopettamiseksi Tshetsheniassa. Hän luonnehti suunnitelmaa "erittäin radikaaliksi", mutta ei kertonut siitä lähemmin.

Jandarbijev ylisti Lebedin rauhanponnisteluja ja sanoi, että osapuolet ovat saaneet aikaan luottamuksen ilmapiirin. Lebed kuvasi keskusteluja "rakentaviksi ja toiveita herättäviksi". Neuvotteluissa päätettiin lykätä kysymystä Tshetshenian tulevasta poliittisesta asemasta ja keskittyä välittömiin sotilaallisiin kysymyksiin.

Mashadovin mukaan neuvotteluissa sovittiin valvontakomission perustamisesta. Komission tehtävänä on valvoa tulitauon ja muiden sotilaallisia kysymyksiä koskevien sopimusten noudattamista.

Jeltsin haluaa rauhanomaista ratkaisua

Lebed sanoi osapuolten sopineen, että kiista on ratkaistava "puhtaasti rauhanomaisin keinoin". Lebed neuvotteli Jandarbijevin ja Mashadovin kanssa Stari Atagin kylässä Groznyin eteläpuolella. Venäjän sisäministeriön joukkojen varakomentaja Stanislav Kavun sen sijaan suhtautui epäilevästi rauhanneuvottelujen mahdollisuuksiin. Hän syytti tshetsheenisissejä viime aikoina tehtyjen sopimusten rikkomisesta.

Presidentti Boris Jeltsinin edustaja Sergei Jastrzhembzki sanoi tänään, että presidentti haluaa Tshetshenian konfliktiin mahdollisimman nopean ratkaisun. Edustajan mukaan Jeltsin on yhä rauhanomaisen ratkaisun, ei väkivallan kannalla.

Kremlin valtataistelu avoimeksi

Lebedin räväkkä hyökkäys sisäministeri Kulikovia vastaan on tuonut kaikkien nähtäväksi Kremlin muurien sisäpuolella käytävän valtataistelun. Lebed sai nimityksen Venäjän vaikutusvaltaisen turvallisuusneuvoston sihteeriksi, kun hän kehotti omia kannattajiaan äänestämään Jeltsiniä Venäjän kesällä pidettyjen presidentinvaalien toisella kierroksella. Lebed oli itse menestynyt odotettua paremmin vaalien ensi kierroksella, mutta jäi kolmanneksi Jeltsinin ja kommunistien Gennadi Zjuganovin jälkeen.

Ennen nimitystään Tshetshenia-lähettilääksi Lebed ehätti jo vaatia varapresidentin viran perustamista ja antoi ymmärtää, että hän itse olisi paras mies tähän tehtävään. Pääministeri Viktor Tshernomyrdin kuitenkin torjui tällaisen kaavailut. Lebed vaati heti turvallisuusneuvoston sihteeriksi tultuaan puolustusministeri Pavel Gratshovin erottamista ja saikin tahtonsa läpi. Lebedin julkiset hyökkäykset Jeltsinin lähipiirin muita jäseniä vastaan ovat rikkoneet kuvan yhtenäisestä ja eheästä johdosta, jota Jeltsin on yrittänyt vaalia.

Lebed ei ole yrittänytkään kätkeä pyrkimystään nousta Jeltsinin jälkeen ylimmän vallan haltijaksi maassa. Tshetshenian kriisin ratkaiseminen nostaisi hänet paljon lähemmäksi tavoitetta, mutta epäonnistuminen pudottaisi hänet kilvasta kertaheitolla. Panokset Kremlin valtapelissä ovat suuret, eikä Lebediä, tynnyrintaista entistä kenraalia voida syyttää ainakaan yrityksen puutteesta.

Basajev haavoittunut

Tunnettu tshetsheenikomentaja Shamil Basajev on haavoittunut jalkaan taisteluissa Groznyissa, kertoi päivälehti Moscow Times. Basajev on saanut konekiväärin luodin jalkateräänsä.

Ainakin kaksi venäläistä sotilasta sai surmansa ja 12 haavoittui Groznyissa viime yönä käydyissä taisteluissa, kertoi uutistoimisto Interfax. Venäjän sotilasjohto puolestaan ilmoitti, että sissit vapauttivat perjantaina 17 vangiksi joutunutta venäläistä sotilasta.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat