Mainos

Lebed tapasi tshetsheenikomentajan

Presidentti Boris Jeltsinin erityisedustaja Aleksandr Lebed kertoi tänään sopineensa tshetsheenikomentaja Aslan Mashadovin kanssa, että osapuolet pyrkivät tulitaukosopimukseen Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa seitsemän päivää raivonneiden taisteluiden lopettamiseksi.

Venäjän Tshetshenia-joukkojen komentaja kenraali Konstantin Pulikovski ja Mashadov neuvottelevat aseleposopimuksen yksityiskohdista, Lebed kertoi tiedotustilaisuudessa palattuaan Moskovaan Tshetsheniaan tekemänsä pikavierailun jälkeen.
-Jos he pääsevät yksimielisyyteen ehdoista, tulitauko saattaa alkaa jo huomisaamuna, Lebed sanoi.

Lebed arvosteli myös Venäjän Tshetshenia -komissiota, jota johtaa pääministeri Viktor Tshernomyrdin. Hänen mukaansa komissio on tehnyt hyvin vähän konfliktin lopettamiseksi.

Langat Lebedin käteen

Lebedin mukaan Jeltsin allekirjoittaa kahden vuorokauden sisällä asetuksen, jolla Tshetshenian sotaa koskevien toimenpiteiden koordinointi siirretään vaikutusvaltaiselle turvallisuusneuvostolle. Lebed on turvallisuusneuvoston sihteeri, ja asetus lisäisi hänen omaa rooliaan Tshetshenian konfliktin lopettamisyrityksissä.

Lebedin mukaan asetus antaa hänelle valtuudet erottaa kuka tahansa Tshetshenian sotaan sotkeutunut sotilasvirkailija "aina varaministeriin asti". Jeltsin nimitti viikonloppuna Lebedin erityisedustajakseen Tshetsheniaan. Kremlin mukaan Jeltsin tapasi Lebedin tänään tämän palattua Moskovaan ja antoi tukensa Lebedin konfliktin lopettamista koskeville suunnitelmille.

Rakentavia neuvotteluja

Virallisessa venäläislausunnossa kuvattiin aiemmin tänään Lebedin ja Mashadovin neuvotteluja erittäin rakentaviksi. Neuvottelut käytiin uutistoimisto Interfaxin mukaan Novys Atagin kylässä Tshetshenian eteläosassa eilen illalla.

Turvallisuusneuvoston tiedonannossa sanottiin, että Lebed ja Mashadov olivat "löytäneet yhteisen kielen 95 prosentissa" kaikista käsittelemistään asioista. Lebedin ja Mashadovin tapaaminen oli ensimmäinen korkean tason kosketus venäläisten ja tshetsheenien välillä sen jälkeen kun sissit aloittivat hyökkäyksensä Groznyiin viime tiistaina.

Interfaxin mukaan Lebedin ja Mashadovin tapaamiseen osallistuivat myös venäläinen muslimijohtaja Nadir Hatshilajev ja tshetsheenimufti Ahmed Kadirov. Sissilähteet kertoivat kummankin osapuolen kannattaneen "todellisia ja äärimmäisiä" toimia taistelujen lopettamiseksi Tshetsheniassa.

Lebedin autoa ammuttiin

Venäjän turvallisuusneuvoston antamassa tiedotteessa sanottiin, että Lebedin autoa kohtia ammuttiin kaksi laukausta, kun hän oli eilen matkalla neuvotteluihin. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa eikä ampujaa pystytty löytämään.

Taistelut Groznyissa jatkuivat tänään seitsemättä päivää ilman, että kumpikaan osapuoli olisi saanut ratkaisevaa yliotetta kaupungissa.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.