Lebed tähtää presidentiksi

Aleksandr Lebedin erottaminen turvallisuuspäällikön virasta ei näyttänyt horjuttaneen hänen uskoaan itseensä, vaan pikemminkin antaneen hänelle lisävoimia ponnistella kohti presidentinvirkaa. Vain muutama tunti erottamisen jälkeen hän hyökkäsi Kremlissä olevia vihollisiaan vastaan ja julisti aikovansa pyrkiä presidentiksi.

Presidentti Boris Jeltsin saattoi tahtomattaan lisätä Lebedin toiveita korkeimmasta virasta, sillä erottaminen teki Lebedistä marttyyrin hallituksessa, jota johtaa epäsuosiossa oleva sairasteleva presidentti.

Jeltsin avustajineen ymmärtää Lebedin merkityksen oppositiojohtajana ja he ovat varmasti harkinneet tarkkaan hänen erottamistaan. Avustajat näyttävät kuitenkin laskevan sen varaan, että Jeltsin pysyy presidenttinä vielä hyvän aikaa.

Kreml asettaakin toiveensa nyt siihen, että Jeltsin selviää ensi kuuksi suunnitellusta sydämen ohitusleikkauksesta. Toinen vaihtoehto on pitää Jeltsin nimellisesti vallassa mahdollisimman kauan, jos leikkausta ei tehdäkään. Kreml toivoo, että Lebedin vaikutusvalta vähenee mitä kauemmin hän joutuu olemaan oppositiossa. Kremlin virkamiehet ovat valmiit arvostelemaan Lebediä jokaisessa käänteessä, ja tiedotusvälineet pitävät huolen, että Lebedin vastainen vihamielinen kampanja jatkuu.

Lebedin kannalta paras ratkaisu olisi, jos presidentinvaalit pidettäisiin ennenaikaisesti. Hän on juuri nyt hyvin suosittu, ja jos vaaleja aikaistettaisiin, hänen kilpakumppaneilleen jäisi liian vähän aikaa valmistautua omiin kampanjoihinsa.

Deja vu -ilmiö Venäjällä

Lebed on nyt samassa asemassa kuin Jeltsin vuonna 1987, kun silloisen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov erotti hänet puolueen politbyroosta. Jeltsinin nöyryyttämisestä alkoi kuitenkin hänen nousunsa valtaan. Ensin hän johti poliittista oppositiota ja myöhemmin hänestä tuli parlamentin puhemies.

Kesäkuussa 1991 Jeltsin valittiin Venäjän federatiivisen tasavallan presidentiksi. Saman vuoden elokuussa Gorbatshovin vastainen vallankaappausyritys epäonnistui, ja pari päivää sen jälkeen Jeltsin allekirjoitti parlamentissa asetuksen, joka kielsi kommunistisen puolueen Venäjällä.

Eräiden poliittisten tarkkailjoiden mukaan Lebed juonitteli itse eronsa saadakseen etäisyyttä Kremliin, mutta myös tehdäkseen itsestään julkisuudessa poliittisen vehkeilyn uhrin. Venäläiset tuntevat perinteisesti sympatiaa kovaosaisia kohtaan.

Tarkkailijat: armeijan kapina ei todennäköinen

Lebedin erottaminen saattaa olla pettymys Venäjän asevoimille, mutta se ei todennäköisesti johda järjestäytyneeseen kapinaan, uskovat tarkkailijat. Puolustusministeriön lehden, Krasnaja Zvezdan, mukaan Lebed on hyvin pidetty asevoimissa, sillä juuri hän pakotti Kremlin ottamaan huomioon asevoimien heikon taloudellisen tilan.
-Ei ole kuitenkaan olemassa mitään syytä uskoa, että se (erottaminen) aiheuttaisi levottomuuksia, ja Lebed itse on sanonut vastustavansa kapinoita, kirjoitti Aleksandr Golts lehdessä.

Lebed on ennustanut, että asevoimissa saattaa syntyä kriisi myöhemmin tänä vuonna, mutta ei kertonut tarkempia yksityiskohtia. Useimmat venäläiset ovat ylistäneet Lebediä hänen solmittuaan rauhansopimuksen tshetsheenien kanssa, mutta asevoimissa sopimusta pidetään nöyryytyksenä.

Riippumattoman rauhantutkimuslaitoksen sotilasasiantuntija Dmitri Trenin ei usko Lebedin ryhtyvän käyttämään voimakeinoja.
-Hänellä on hyvät mahdollisuudet voittaa seuraavat vaalit. Miksi siis ryhtyä seikkailuihin, jotka saattaisivat tehdä hänestä lainsuojattoman, Trenin huomautti.
(STT-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat