Mainos

Le Penin pääsy jatkoon yllätti ranskalaiset

Äärioikeistolaisen Jean-Marie Le Penin valinta Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle on aiheuttanut maassa rajuja mielenosoituksia.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen lopputulos on yllättänyt ranskalaiset.

Kun kaikki äänet oli laskettu istuvan presidentin Jacques Chiracin haastajaksi toiselle kierrokselle nousi äärioikeistolainen, maahanmuuttajavastaisista kommenteistaan tunnettu Jean-Marie Le Pen. Chirac keräsi liki 20 prosenttia äänistä ja Le Pen puolestaan 17 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi ennätysalhaiseksi, noin 70 prosentin tuntumaan.

Ranskan poliitikot kehottavat äänestämään Chiracia

Ranskan poliittiset johtajat laidasta laitaan kehottivat äänestäjiä antamaan äänensä presidentti Jacques Chiracille presidentinvaalien toisella kierroksella.

Eilisen vaalituloksen selviämisen jälkeen tehdyt mielipidetutkimukset ennakoivat, että Chirac voisi saada 80 prosenttia toisen kierroksen äänistä.

Sosialistipuolueen ehdokas pääministeri Lionel Jospin ennätti jo ilmoittaa jättävänsä politiikan vaalien jälkeen samalla, kun hän ilmaisi huolensa vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksista. Sosialistipuolue kehotti ranskalaisia äänestämään konservatiivien ehdokasta Chriracia.

Ranskan kommunistinen puolue kehotti äänestäjiä äärioikeiston vastaiseen rintamaan vaalien toisella kierroksella viidentenä toukokuuta. Myös muut puolueet kehottivat ranskalaisia äänestämään Chiracia.
Chirac on myös vedonnut ranskalaisiin ja pyytänyt maanmiehiään keskittämään voimansa demokraattisten arvojen puolustamiseksi.

Rajuja mielenosoituksia ympäri Ranskaa

Ranskan poliisi käytti kyynelkaasua hillitäkseen mielenosoittajia, jotka yrittivät murtautua poliisin asettamien metalliaitojen läpi Place de la Concordella Pariisissa.

Ihmiset osoittivat mieltään Le Penin vaalivoittoa vastaan. Tuhannet ihmiset kokoontuivat viime yönä ja tänään mielenosoituksiin monissa ranskalaiskaupungeissa.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ilmaisivat huolensa vaalien tuloksesta.

-Olen kauhistunut. Se on katastrofi demokratialle, sanoi Ihmisoikeuksien liiton puheenjohtaja Michel Tubiana.

Hän arvioi tuloksen perustuvan siihen, että vaalikampanjassa keskityttiin turvallisuuskysymyksiin.

Rasismia vastaan ja kansojen ystävyyden puolesta toimivan liikkeen pääsihteeri Mouloud Aounit piti tulosta katastrofina Ranskalle, sen arvoille ja sen kuvalle.

Juutalaisopiskelijoiden yhdistys kehotti ranskalaisia ryhtymään toimintaan muukalaisvihaa vastaan ja äänestämään presidentti Jacques Chiracia toisella kierroksella.

Kun tieto Le Penin pääsystä toiselle kierrokselle kiiri eteenpäin, yhä uusia mielenosoituksia kutsuttiin koolle. Vappuna järjestetään myös Le Penin kannattajien suurmielenosoitus Pariisissa.

Le Pen: Ranska irti Maastrichtin Euroopasta

Jean-Marie Le Pen ilmoitti tänään, että mikäli hänet valitaan Ranskan presidentiksi, hän pyrkii irrottamaan Ranskan "Maastrichtin Euroopasta".

-Ensimmäinen asia, jonka nostaisin esiin on Ranskan vapauden elvyttäminen ja irtautuminen Maastrichtin Euroopasta, Le Pen sanoi tiedotustilaisuudessaan. -En ole Euroopan vihollinen. Taistelen Euroopan kansakuntien ja kotimaiden puolesta, mutta olen ylikansallisen, liittoutuneen ja federalisoituneen Euroopan päättäväinen vihollinen.

Le Pen kampanjoi vuonna 1992 päättäväisesti Euroopan unionin Maastrichtin sopimukseen liittymistä vastaan. Ranska kuitenkin hyväksyi niukasti liittymisen, joka lopulta johti yhteisvaluutta euron käyttöönottoon.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 22.04.2002)

(Kymmenen uutiset 21.04.2002).

(Seitsemän uutiset 22.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.