Mainos

Le Pen sekoitti EU-parlamentin istunnon

Ranskan presidenttivaalien yllättäjä Jean-Marie Le Pen sai valtavat buuaukset, kun hän puhui Euroopan parlamentissa tänään. Melu tuli salin vasemmalta laidalta, jossa äärioikeistolaiselle Le Penille heilutettiin seisaaltaan protestina NON (EI)-lappuja.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ei olisi saanut liikkeelle Brysselissä läheskään niin paljon tiedotusvälineiden edustajia kuin Le Pen. Myöhässä saapunutta Le Peniä odotti sisäänkäynnin edessä satoja kameroita ja mikrofoneja. Le Pen, 73, ei langennut ansaan, vaan moottoripyörät saattelivat hänet parlamenttirakennukseen toista kautta. EU:n ulkosuhdekomissaari Chris Patten puhui, kun kaikkien silmätikku astui saliin. Vasemmisto protestoi, mutta EU-edustajien riveistä kuului myös taputuksia Le Penin istuessa tyynesti paikalleen toiseksi viimeiseen riviin.

Keskustelu Lähi-idästä sai lisänostetta, kun sosialistiryhmän espanjalainen puheenjohtaja Enrique Baron Crespo pääsi ääneen. -Rasismi on sotaa, mikä erityisen selvää juuri nyt. Meillä on kaikkien oltava huolissaan antisemitismistä. Se on tuonut ruttoa ja pahaa Eurooppaan, ja kaikkien on taisteltava sitä vastaan, Baron Crespo pauhasi. Kannanoton osoite ei jäänyt epäselväksi. Puheenvuoron aikana Le Pen riisui hetkeksi tulkkauskuulokkeet päästään, mutta laittoi ne pian takaisin korvilleen.

Le Penin puheenvuorosta ei tahtonut tulla mitään sosialistien ja vasemmistolaisten metelin takia. Parlamentin irlantilainen puhemies Pat Cox puuttui asiaan. -Jos välttämättä haluatte protestoida, tehkää se hiljaa, Cox kehotti. Le Pen sai vaivoin jatkettua. Hän sanoi Lähi-idän tapahtumien olevan tuskastuttavia. -Lähi-itä on haaste Jumalalle ja erityisesti väkivalta Kristuksen Syntymäkirkossa, Le Pen sanoi. Sitten meteli salissa voimistui taas, kunnes Le Pen istui aloilleen.

Sosialistiryhmän varapuheenjohtaja Riitta Myller (sd.) vahvisti, että mielenilmaisusta oli sovittu etukäteen, mutta toisella tavalla. -Ei ollut suunniteltua, että pidetään ääntä. Tarkoitus oli järjestää hiljainen mielenosoitus, Myller kertoi. Myllerin mukaan tilanne oli vaikea sikäli, että mielenilmaisu voi johtaa kielteiseen arvioon. -Mutta jos et reagoi mitenkään, kysytään jälkikäteen, miksi mitään ei tehty, Myller pohti.

Le Penin oli määrä pitää myös tiedotustilaisuus, mutta sadat lehdistösaliin ahtautuneet median edustajat pettyivät. Le Penin tiedottaja Jean-Claude Martinez ilmoitti, että tapahtuma perutaan turvallisuussyistä. Martinezin mukaan pelkona oli Le Penin vastustajien provokaatio. Paikalle oli pujahtanut toimittajien lisäksi ylimääräisiä ihmisiä, vaikka heitä yritettiinkin hätistellä pois paikalta.

Le Pen jo kerran erotettu

Le Pen on Euroopan parlamentin jäsen, vaikka parlamentti jo erotti hänet kerran syksyllä 2000. EY:n tuomioistuin kuitenkin kumosi alkuvuonna 2001 parlamentin päätöksen. Syynä erottamiseen oli Ranskan korkeimman hallinto-oikeuden vahvistama Le Penin saama pahoinpitelytuomio.

Le Pen kävi sosialistisen naisehdokkaan Annette Pleuvast-Bergealin kimppuun vuoden 1997 vaalikamppailun aikana. Paikalla oli TV-kameroita, ja Ranska näki tapahtuneen olohuoneissaan. Le Pen sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 5 000 frangin sakot. Viime sunnuntaina Le Pen pudotti yllättäen sosialistien ehdokkaan pääministeri Lionel Jospinin Ranskan presidentinvaalien toiselta kierrokselta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.