Mainos

Lavrov varoitti tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä

Presidentti Martti Ahtisaaren esitys Kosovon valvotusta itsenäisyydestä on saanut Yhdysvaltojen ja EU:n tuen. Venäjä ei kuitenkaan ole tyytyväinen ehdotukseen.

Venäjä on vaatinut jälleen tänään lisää keskusteluja Kosovon tulevasta asemasta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti hyväksymästä presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-esitystä.

Lavrov keskusteli Belgradissa Serbian presidentin Boris Tadicin kanssa.

Lavrov huomautti, että sen enempää Serbia kuin Kosovon albaanitkaan eivät ole hyväksyneet Ahtisaaren ehdotusta. -Saneluratkaisua ei voida hyväksyä missään tapauksessa, Lavrov sanoi.

- Lähtökohtamme on, että neuvottelujen jatkaminen on välttämätöntä. Toimimme yhteistyössä serbikumppaniemme kanssa, Lavrov sanoi.

Lavrov ei sanonut, aikooko Venäjä käyttää veto-oikeuttaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto ottaa kantaa Ahtisaaren suunnitelmaan. Ahtisaaren esitys on saanut tukea niin Yhdysvalloilta kuin EU-mailtakin.

Yhdysvallat ja EU ovat sanoneet Ahtisaaren ajaman Kosovon valvotun itsenäisyyden olevan ainoa vaihtoehto välttää väkivaltaisuuksien puhkeamista. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoi toissapäivänä tukevansa täysin Ahtisaaren ehdotuksia.

Mikäli Venäjä estää Ahtisaaren suunnitelman hyväksymisen, julistautuu albaanienemmistöinen Kosovo asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti itsenäiseksi.

Turvallisuusneuvosto on Venäjän vaatimuksesta lähettämässä Kosovoon ensi viikon puolivälissä valtuuskunnan tutkimaan tilannetta. Lavrovin mukaan valtuuskunnan on ehdottomasti käytävä albaanialueiden sisällä elävissä serbiyhdyskunnissa. Valtaosa Kosovon sadantuhannen ihmisen serbivähemmistöstä elää tällaisissa yhdyskunnissa.

Kosovo on ollut YK:n hallinnassa vuodesta 1999, vaikka se virallisesti kuuluu edelleen Serbiaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.