Mainos

Lavrov suomi paimenkirjeessään Viroa ja EU-maita

Lavrov varoittaa kirjeessään, että patsaskiistan seuraukset saattavat Viron ja Venäjän suhteiden lisäksi ulottua jopa Venäjän ja Euroopan unionin sekä Venäjän ja sotilasliitto Naton suhteisiin.

Venäjä yritti saada EU-maat luopumaan tuestaan Virolle patsaskiistan aikana. Lisäksi ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti EU-maita painostamaan Viroa muuttamaan käytöstään.

Lavrovin EU-maille asiasta lähettämä kirje julkaistiin tänään virolaisessa Eesti Paevaleht -sanomalehdessä. Viro ei saanut muiden EU-maiden tavoin kirjettä, vaan sai tietää siitä välikäsien kautta.

Lavrov varoitti huhtikuun lopussa lähetetyssä kirjeessä, että patsaskiistalla voisi olla vakavia vaikutuksia Venäjän ja Euroopan unionin sekä Venäjän ja sotilasliitto Naton suhteisiin.

- Länsimaat ovat antaneet hiljaisen hyväksyntänsä sille, että vertaamalla vapauttajasotilaiden sankaruutta ja natsien rikoksia, Viro yrittää kirjoittaa uudelleen historiaa ja tulkita uudestaan Hitleriä vastaan taistelleen liittouman osuutta toisessa maailmasodassa, Lavrov jyrisi uutistoimisto BNS:n mukaan.

- Niistä sankareista, jotka uhrasivat elämänsä ja vapautensa tulevien sukupolvien puolesta, ei saa tulla poliittisia pelinappuloita.

Lavrov vaati Viron eurooppalaisia kumppaneita huomioimaan Viron viranomaisten toimet. Hän arvosteli myös voimakkaasti Viron poliisia liiallisesta voimankäytöstä taannoisten mellakoiden lopettamisessa.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva kertoi jo eilen Lavrovin toivoneen, että EU-maiden ulkoministerit pyrkisivät saamaan Venäjän näkemystä vallitsevaksi Virossa. Kanervan mukaan kirjeeseen ei kuitenkaan liittynyt mitään dramatiikkaa. Suomen ulkoministeriö kieltäytyi kuitenkin tänään antamasta kirjettä julkisuuteen.

Viro luottaa Saksan vastaukseen

Puheenjohtajamaa Saksa valmistelee parhaillaan vastausta koko EU:n puolesta. Vastauskirje toimitetaan kaikille EU-maille tarkistettavaksi, ennen kuin se lähetetään Venäjälle. Saksa ei ole muuten kommentoinut kirjettä tai sen sisältöä.

Patsaskiistan aikana Saksa kuitenkin vakuutti EU:n tukevan Viroa.

Viro sanoi tänään luottavansa Saksaan asiassa.

- Olemme varmoja, että EU:n puheenjohtajan vastaus on asianmukainen ja riittävä, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Venäjällä halutaan nimetä katu mellakkauhrin mukaan

Venäjän ylähuoneen puhemies Sergei Mironov haluaa nimetä moskovalaiskadun Viron mellakoissa kuolleen venäläismiehen mukaan, kertoi uutistoimisto Interfax tänään. Kyseisellä Malji Kislovski -kadulla sijaitsee Viron suurlähetystö. Kadun nimi tulisi muuttaa Mironovin mukaan Dmitri Ganin -kaduksi.

Mironov kertoo lähettäneensä asiaa koskevan esityksen Moskovan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Vladimir Platonoville ja Moskovan pormestarille Juri Luzhkoville.

- Minusta olisi varsin sopivaa nimetä juuri se katu, jolla Viron suurlähetystö sijaitsee, tapetun venäläisen mukaan, Mironov sanoi.

Mironovin mukaan Ganin meni Viroon osoittamaan mieltä patsaan siirtämistä vastaan, mutta hän joutui poliisin hakkaamaksi ja hänet kahlehdittiin lyhtypylvääseen, missä hän kuoli verenvuotoon.

Viron poliisin mukaan Ganin puukotettiin yksityisasunnossa eikä hänen kuolemallaan ollut mitään tekemistä poliisien kanssa.

(MTV3-STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.