Mainos

Lavrov: Emme voi kutsua Krimin joukkoja takaisin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov jatkoi presidentti Vladimir Putinin linjalla kommentoidessaan Krimillä partioivia tunnuksettomia sotilaita.

Lavrov painotti, ettei Venäjä voi kutsua joukkoja pois Krimin niemimaalta, koska joukot eivät ole venäläisiä.

– Meillä ei ole määräysvaltaa heihin, he eivät saa ohjeitamme, Lavrov kertoi.

Lavrovin mukaan Krimillä Mustallamerellä työskentelevät venäläislaivaston jäsenet eivät myöskään ole poistuneet omilta toimipisteiltään.

Useiden tietolähteiden mukaan tunnuksettomat joukot ovat kuitenkin venäläisiä. Uutistoimisto Interfaxin mukaan joukot ovat ottaneet Krimillä kaksi Ukrainan ohjuspuolustusyksikköä hallintaansa. Interfax perustaa tietonsa venäläiseen sotilaslähteeseen.

Myös Ukrainan puolustusministeriö vahvistaa, että vallattuja yksiköitä on kaksi. Aiemmin ministeriö sanoi, että venäläiset olisivat saaneet haltuunsa osia puolustusyksiköstä. 

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) nimetön diplomaattilähde kertoi tänään uutistoimisto AFP:lle, että Etyj on sopinut kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämisestä Ukrainaan. Operaatioon osallistuu lähteen mukaan yhteensä 15 maata. 

Lavrovin mukaan on krimiläisten ja ukrainalaisten viranomaisten vastuulla päättää, onko alueelle kutsuttava kansainvälisiä tarkkailijoita esimerkiksi Etyjistä.

Lavrovin mukaan länsimaat ovat näyttäneet huonoa esimerkkiä tukiessaan Ukrainassa "vallan kaapanneita mielenosoittajia."

"Ei verenvuodatukselle"

Lavrov korosti, ettei Venäjä salli verenvuodatusta Ukrainassa.

– Emme salli, että ukrainalaisten tai Ukrainassa asuvien venäläisten henki ja hyvinvointi on uhattuna, Lavrov totesi tiedotustilaisuudessaan Madridissa.

Lavrovin on määrä tavata tänään yhdysvaltalainen ulkoministerikollegansa John Kerry Pariisissa. Tapaaminen on ensimmäinen Krimin kriisin puhkeamisen jälkeen. 

Televisiossa esiintynyt Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi, että EU-johtajat voivat päättää huomisessa tapaamisessaan sanktioista Venäjälle, jollei tilanne Krimillä rauhoitu. Hän totesi, että tavoitteena on kuitenkin saada tänään aikaan dialogi osapuolten välillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.