Mainos

Lavatanssi elää uutta kukoistusta

14:13

Lavatanssikulttuuri elää uutta nousukauttaan. Kuumin lavatanssikausi on parhaillaan menossa ja kymmenet tuhannet suomalaiset pistävät jalalla koreaksi. Lavatoiminta on nykyään usein myös taloudellisesti kannattavaa. Esimerkiksi Keski-Suomessa sijaitseva Kukonhiekka tahkoaa rahaa urheiluseura Saarijärven pullistukselle.

Ainakin 1300 ihmistä tanssahteli eilen tupaten täydellä tanssilavalla Kukonhiekassa. Syynä osaltaan oli Jari Sillanpää, joka on 2000-luvulla aina vetänyt väkeä.

– Kyllä se niin on, että Sillanpäällä on maaginen vetovoima. Hänen keikkapalkkiota en paljasta, mutta sen voin sanoa, että mies kannattaa buukata. Meille tulee tästäkin illasta voittoa, kertoo Kukonhiekan toiminnanjohtaja Pekka Rantala Saarijärven Pullistuksesta.

– Tuottoa tulee tietysti myös ravintolapalveluista ja kyllä urheiluseura tansseilla rahaa saa. Toisaalta jatkuvasti pitää uusiutua ja ehostaa paikkaa. Meillekin rakennettiin pari vuotta sitten uusi 100 neliön tanssilattia itse esiintymislavan taakse. Lisäksi meillä on aina kaksi orkesteria, tänäkin iltana Sillanpään lisäksi Juhamatti, kertoo Rantala MTV3:n haastattelussa.

Artistikonkari kehua retostaa

Juhamatti on esiintynyt Kukonhiekassa useasti. Ura alkoi jo vuonna 1967, joten monta keikkaa on ehditty vetää.

– Melkeinpä sanoisin, että tämä paikka on yksi parhaimmista, jos ei paras. Kiva tänne on tulla ja minut on varattu jo ensi vuodeksikin. Vuonna 1979 levyttämääni Volgaa pitää vetää tietysti joka keikalla, kertoo Juhamatti.

Tanssikansaa Kukonhiekkaan tulee bussilasteittain.

– Kauimmaiset tulevat tänne Seinäjoelta saakka, joten heidän bussinsa on kotikulmilla vasta aamutuimaan, sanoo toiminnanjohtaja Rantala.

Kuikan lava perinteisimmillään

Samoista tanssivieraista taistelee myös Tikkakoskella, kuntaliitoksen vuoksi nykyään virallisesti Jyväskylässä sijaitseva Kuikan lava. Tämä vuosi on ollut kävijämääriltään hyvä ja tanssijoita on riittänyt.

– Kuikan lava on perustettu jo vuonna 1952 ja meidän koko hommaa pidetään pystyssä pitkästi talkoovoimin, kertoo Jari Colliander Kuikan lavalta. Kuikan Pienviljelijäinyhdistys juhli viime vuonna 75-vuotis toimintaansa.

– Meillä yritetään pitää tanssijoista hyvää huolta. Vessoissa on hiustenkuivaajat niin miehille kuin naisillekin, sillä saa hien näppäristi kuivattua. Monethan vaihtavat paitaakin useasti illan aikana. Lisäksi on karaokea ja grillikylkeä. Lattia liukastetaan paraffiinilla. Jotkut käyttävät kahvinpuruja tai perunajauhoa, mutta me emme. Lahkeethan siinä likaantuvat. On meillä muuten putkakin, mutta sinne ei ole tarvinnut kymmeneen vuoteen ketään laittaa. Tanssikansa osaa nykyään käyttäytyä erinomaisesti, kertoo Colliander MTV3:lle.

– Kesälavat on kesälavoja ja aina jos olemme jossain lomareissulla, niin pyrimme katsomaan, että olisko siellä jotain tanssitarjontaa ja sinne sitten, kertoo upeasti pyörähtelevä pari Kirsi Pöyhönen ja Jukka Oikari Äänekoskelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.