Mainos

Lautamiesten määrä rikosten käsittelyssä vähenemässä

Lautamiesjärjestelmän uudistuksella pyritään vähentämään syyttäjän ja tuomioistuimen työtä, nopeuttamaan oikeudenkäyntejä sekä vähentämään peruutuksia.

Lautamiesten käyttö rikosasioiden käsittelyssä on vähenemässä, sanoi oikeusministeri Leena Luhtanen tänäänEspoossa. Lautamiesjärjestelmää on esitetty muutettavaksi niin, että lautamiehet osallistuisivat vain vakavampien rikosasioiden käsittelyyn.

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä esitys, jonka mukaan tietyt rikosasiat voitaisiin käsitellä kirjallisessa menettelyssä.

- Mikäli eduskunta hyväksyy esityksen hallituksen esittämässä muodossa, se tarkoittaisi sitä, että osa nykyisin lautamieskokoonpanossa käsiteltävistä rikosasioista siirtyisi istunnoista pois. Uudistuksella pyritään vähentämään syyttäjän ja tuomioistuimen työtä, nopeuttamaan oikeudenkäyntiprosessia sekä vähentämään peruutuksia, Luhtanen sanoi puheessaan Espoon Lautamiehet ry:n 25-vuotisjuhlissa.

Lautamiehillä on edelleen keskeinen rooli rikosasioiden käsittelyssä tuomioistuimissa; lautamiehet osallistuvat vuosittain yli 40 000 rikosasian käsittelyyn. Sen sijaan suurin osa riita-asioista ratkaistaan muussa kuin lautamieskokoonpanossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.