Mainos

Lautamiehet pois riita-asioiden käsittelystä

Lautamiesten mukanaolo käräjäoikeuksien istunnoissa vähenee merkittävästi. Eduskunta hyväksyi lainmuutoksen asiasta tänään.

Lautamiehiä ei kutsuta enää riita-asioiden käsittelyyn. Lisäksi he ovat nykyistä harvemmin mukana käsittelemässä myös rikosasioita. Jatkossa lautamiehet ovat mukana tuomitsemassa lähinnä sellaisissa rikostapauksissa, joissa tuomio on vähintään kaksi vuotta vankeutta.

Lainmuutoksen toteutuminen pääpiirteissään hallituksen ehdottamalla tavalla varmistui äänestyksen jälkeen. Vasemmisto-oppositio olisi halunnut pitää lautamiehet mukana eräiden riita-asioiden käsittelyssä. Heidän mielestään lautamiehistä on ollut selvää hyötyä esimerkiksi lapsen huoltoa, asumista tai tapaamisoikeutta käsittelevissä jutuissa.

Hallitus perusteli riita-asioiden käsittelyä ilman lautamiehiä sillä, että nytkin lautamiehiä on käytetty hyvin harvoin näissä asioissa. Vähäisemmissä rikosasioissa lautamiehiä ei hallituksen mielestä tarvita, koska ne ovat paljolti rutiiniluontoisia tapauksia, joissa näytöt ovat selvät ja rangaistuskäytäntö vakiintunutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.