Mainos

Lauri Törhönen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon

Palkinnot jaettiin tänään myös kuvataiteelle, valokuvataiteelle ja rakennustaiteelle.

Tänään on jaettu neljän taiteenalan valtionpalkinnot. Kulttuuriministeri Stefan Wallin ojensi elokuvataiteen palkinnon elokuvaohjaaja Lauri Törhöselle, kuvataiteen palkinnon kuvataiteilija Lauri Astalalle ja valokuvataiteen palkinnon valokuvaaja Jaakko Heikkilälle.

Rakennustaiteen palkinnon sai arkkitehtityöryhmä Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä arkkitehtitoimisto JKMM:stä.

Kukin palkinto on suuruudeltaan 15000 euroa.

Elokuvakoulutuksen kehittäjä

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen (s.1947) on viimeksi kuluneiden reilun kymmenen vuoden aikana ennen kaikkea kehittänyt elokuvakoulutusta Suomessa. Hän toimi elokuvakerronnan professorina ja osastonjohtajana Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla.

-Tehdyn työn tuloksia tullaan arvostamaan myös tulevaisuudessa, arvioi Valtion elokuvataidetoimikunta palkintoperusteluissaan.

Törhönen on edelleen aktiivinen elokuvaohjaaja. Marraskuussa ensi-iltansa saa hänen ohjaamansa elokuva Raja 1918.

Kuvataiteilija Lauri Astala (s.1958) tavoittaa palkintoperustelujen mukaan taiteellaan poikkeuksellisen laajan yleisön. Yhtä lailla lapset ja taiteen harrastajat kuin kriitikot ja muut ammattilaiset vaikuttuvat hänen teoksistaan.

-Astala on työskentelyssään erityisen kontekstitietoinen ja siirtyy aiheen mukana sujuvasti välineestä toiseen.

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän (s.1956) työn teemoina ovat olleet 1990-luvun alusta lähtien kulttuuriset identiteetit - usein valtakulttuurien keskellä elävät pienet vähemmistöt. Heikkilä hahmottaa teemaansa ihmisten kautta kuvaamalla heitä omissa tiloissaan ja maisemissaan.

-Heikkilällä on kyky kommunikoida kuvattaviensa kanssa silloinkin kun yhteistä kieltä ei ole. Hänen taitonsa myötäelämiseen ja tasavertaiseen suhteeseen kuvattavien kanssa on ainutlaatuinen.

Voittoisat arkkitehdit

Arkkitehdit Asmo Jaaksi (s.1966), Teemu Kurkela (s.1966), Samuli Miettinen (s.1967) ja Juha Mäki-Jyllilä (s.1965) perustivat vuonna 1998 arkkitehtitoimisto JKMM Oy:n Turun kirjaston yleisen arkkitehtuurikilpailun voiton jälkeen.

Sittemmin työryhmä on menestynyt yhteensä yli 40 arkkitehtuurikilpailussa niin Suomessa kuin ulkomailla. Ensimmäinen palkinto suunnittelukilpailuissa on osunut kohdalle jo neljätoista kertaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.