Lauri Tanskasen piti opetella Hautalehto-sarjan rooliaan varten yllättävä uusi taito: "Se oli hauska lähtökohta"

Tältä näyttää Hautalehto: Rakennus 31 -sarja!

Lauri Tanskanen hyppäsi uutena kasvona mukaan Hautalehto-sarjaan.

MTV:n suosittu Hautalehto-sarja sai kauan kaivattua jatkoa, kun sarjan toinen kausi Hautalehto: Rakennus 31 julkaistiin MTV Katsomo+ -palvelussa. Toisella kaudella Porvoon poliisia ja rikoskomisario Antti Hautalehdon (Mikko Leppilampi) tiimiä haastavat rituaalimurhilta vaikuttavat kylmäävät kuolemantapaukset. Sarjassa nähdään liuta eturivin näyttelijöitä, kuten Onni Parviainen, Antti Reini, Oona Airola, Iikka Forss, Jemina Sillanpää, Lauri Tanskanen, Teijo Eloranta ja Marja Salo. Sarjan on käsikirjoittanut Veli-Pekka Hänninen ja ohjannut Petri Kotwica.

Lauri Tanskanen hyppäsi uutena kasvona mukaan Hautalehto-sarjan toiselle kaudelle. Hän päätyi sarjaan mukaan ohjaaja Petri Kotwican pyynnöstä. Kaksikko tuntee toisensa noin 15 vuoden takaa, ja he tapasivat aikoinaan Shanghain elokuvafestivaaleilla.

– Siellä tutustuimme, ja olen kyllä aina tykännyt hänen töistään ja estetiikastaan. Hän pyysi minua mukaan tähän rooliin, ja se oli sen verran sekopäinen rooli, että oli pakko tarttua tilaisuuteen, Tanskanen kertoo MTV Uutisille.

Tanskanen kuvaa roolihahmonsa olevan fanaattisesti taiteeseen suhtautuva henkilö. 

– Häntä voisi luonnehtia lähes kulttijohtajaksi, joka menee omassa fanaattisuudessaan aika pitkälle, hän muotoilee.

Tanskasen hahmo Hautalehto-sarjassa oli vastaus hänen haaveisiinsa. Hän oli toivonut pääsevänsä tekemään kameralle niin sanotusti ison hahmon, johon kuuluu paljon kaikkea. 

Tanskasen mukaan hänen roolihahmonsa esittäminen oli haastavaa, mutta sen vuoksi sarjan kuvaukset olivat hänelle myös antoisat. Hän teki jo ennen kuvausten alkamista yhteistyötä näyttelijäkollegansa Jemina Sillanpään sekä ohjaaja Petri Kotwican kanssa.

Aluksi kohtauksia kuvattiin yhdessä ja samassa paikassa, joka loi kuvauksiin ikään kuin elokuvamaista tunnelmaa.

– Muutimme pariksi viikoksi ihan täysin siihen maailmaan. Pääsi ihan kunnolla tykittämään. Se on hirveän kivaa. Saa näytellä päivässä monia kohtauksia peräkkäin ja olla täysillä sen asian äärellä, hän kertoo.

– Ja nuoret uudet tuttavuudet, Miro Lopperi ja Wenla Reimaluoto olivat ihan törkeän lahjakkaita! Oli ihan juhlaa näytellä, kun heillä oli koko ajan niin hyviä ideoita, hän jatkaa.

Vaikka sarjan tunnelma on paikoin hyvinkin synkkä, vallitsi kuvauksissa Tanskasen mukaan silti koko ajan positiivinen ja turvallinen ilmapiiri. Hän pitää sitä tärkeänä. Hän ylistää myös kuvauksissa vallinnutta työrauhaa ja sitä, miten lujasti jokainen keskittyi tekemiseen.

– Nuoret tekevät tosissaan hommia, se on hirveän hienoa. Sen takia jälkikin on hyvää, kun kaikki panostavat täysillä ja pystyy itsekin keskittymään. Roolini oli sellainen, että se vaati isoa keskittymistä, koska mitä kauempana omaa ydintä hahmo on, sitä enemmän sen eteen joutuu tekemään töitä, hän kertoo.

Tanskanen törmäsi roolissaan yllättävään haasteeseen. Hän on näyttelemisen ja musiikin suhteen taiteellinen ihminen, mutta mitä tulee piirtämiseen, syntyy paperille lähinnä tikku-ukkoja.

– Ja tämä hahmonihan on mestarimaalari. Se oli hauska lähtökohta lähteä tekemään tätä, hän nauraa.

Tanskanen kertoo tavanneensa yhden Suomen parhaista muotokuvamaalareista ennen Hautalehdon kuvausten alkamista. Maalarin ateljeessa vierähti kokonainen päivä opetellen. 

– Kyllä minulla oli sitten tuossa oma ateljee pystyssä kaksi kuukautta ennen kuvausten alkua. Kuvasin myös aika paljon sitä prosessia, että miten sivellin pysyy kädessä. Siinä ajassa ehti oppimaan paljon asioita. Minulla on nyt kotona ne taulut, joita siinä maalailin. Se oli tosi hauskaa.

Nykyisin Tanskasella pysyy kertomansa mukaan sivellin kädessään huomattavasti aiempaa paremmin. 

Tanskanen sai vuonna 2016 syöpädiagnoosin kesken Sisarukset-elokuvan kuvausten. Hän puhui shokkidiagnoosistaan Viiden jälkeen -ohjelmassa marraskuussa.

– Diagnoosi oli hurja ja tilanne todella vakava. Kaikki meidän perheessämme muuttui. Tuotannossa pidettiin kriisipalaveri. Se oli harras toiveeni, että jatketaan ja pysytään kiinni kaikessa. Onneksi turvallinen ja pieni porukka oli niin hullunrohkea, että lähtivät matkaan mukaan, hän kertoi tuolloin

Sairaus käsikirjoitettiin tuolloin myös hänen Sisarukset-roolihahmolleen Jonille.

– Kaikki ne ovat oikeita hetkiä – sytostaattihoidot ovat oikeasti tapahtuneet. Ne ovat aitoja tilanteita, mutta minulle ne olivat voimaannuttavia. Tässä on erilainen syöpänarratiivi kuin elokuvissa yleensä, hän kertoi. 

Entä mikä on tilanne nyt? Tanskasen mukaan hyvä.

– Voin vahvasti. Olen tauolla hoidoista, ja voin kivasti, hän sanoo.

Tällä hetkellä Tanskasen kalenterissa olisi tilaa myös uusille näyttelijäntöille.

– Seuraavaksi voisi esimerkiksi päästä tekemään jotain todella kevyttä, hän naurahtaa haastavaan Hautalehto-hahmoonsa viitaten. 

Kaikki Hautalehto: Rakennus 31 -sarjan jaksot ovat nyt katsottavissa MTV Katsomo+ -tilauksella.

Lue myös:

    Uusimmat