Lauri Tähkä & Elonkerjuu kahmi Emmoja

Lauri Tähkä & Elonkerjuu on rohmunnut kolme palkintoa äänitealan Emma-gaalassa. Kombon solisti Tähkä arvostaa etenkin sitä, että yleisöäänestyksessä tuli vuoden kotimaisen artistin Emma. Kotimaassa erittäin suosittu yhtye sai yleisön Emman jo toisena vuonna peräkkäin.

- Yleisö-Emma on vilpitön tunnustus kuulijoilta. Toki muutkin Emmat lämmittävät, ne ovat tavallaan ojennus tehdystä työstä, Lauri Tähkä muotoilee.

Kun nyt jaettiin äänilevyalan palkintoja, sopi kysyä Tähkältä, rampauttavatko laittomat musiikkilataukset internetistä Elonkerjuun levymyyntiä.

- Minulla on sellainen tuntuma, että bändimme musiikin laittomat nettilataukset ovat aika vähäisiä. Vaikuttaa siltä, että meidän yleisö haluaa cd-levyt kotiin. Laittomat lataukset ovat ehkä isompi ongelma teinien diggaamille artisteille.

Tähkä kuitenkin myöntää, että tulevina vuosina laittoman lataamisen kuriin saaminen on musiikkialan kohtalonkysymys.

- On aikamoinen arvoitus, miten siinä käy.

Nightwish selätti epäilijät

Emma-gaalan pääpotin voittaja Nightwish on nyt perin kiireinen kansainvälisillä kentillä. Tästä kertoo sekin, että bändi oli keikkamatkalla Kreikassa tänään, kun sille myönnettiin kotimaassa neljä Emma-palkintoa.

Moni veikkasi Nightwishille romahdusta, koska yhtye meni vaihtamaan solistia.

- Pakko myöntää, että antaa perverssiä tyydytystä tyrmätä ihmisten ennakkoluuloja ja osoittaa joidenkin kirjoittajien veikkailut vääriksi. En halua kuulostaa ilkeältä, mutta kuitenkin, bändin pomo Tuomas Holopainen tunnusti äskettäin haastattelussa.

Nightwishin albumi Dark Passion Play oli Suomen viime vuoden myydyin levy. Maailmanlaajuisesti pitkäsoiton on hankkinut selvästi yli 650 000 ostajaa.

Nightwishin levymyynti, kuten myös keikkailu, jakaantuu planeetan kaikille kolkille.

- Australia on suosikkimaani, siis tietysti Suomen jälkeen. Japani puolestaan on siitä veikeä paikka, että luultavasti mikään maa ei poikkea Suomesta niin paljon kuin se. Ja Kiina on eksoottinen, Holopainen arvioi.

Tämän vuoden Emma-gaalassa oli huomionarvoista se, että Nightwishin kanssa Suomi-rockin vientikärkenä kiitävät HIM ja The Rasmus jäivät nyt tyystin vaille palkintoja.

Ystävä lahjoitti ässäbiisin

Jenni Vartiainen

Takavuosien Gimmelin riveistä tuttu Jenni Vartiainen vei sekä vuoden debyyttialbumin että vuoden biisin Emmat. Jenni jännitti tänään kovin, sillä Ihmisten edessä on solistin mukaan hänelle kirjaimellisesti esikoisalbumi.

- En väheksy Gimmeliä, mutta tämä on ensimmäinen levyni, joka liittyy mitenkään henkilökohtaiseen elämääni. Olen tavallaan tehnyt tätä levyä koko ikäni.

Albumin nyt palkittu nimikappale on The Crashin Teemu Brunilan käsialaa.

- Kun ystäväni Teemu soitti ja tarjosi tätä biisiä, tiesin heti, että se on juuri minua varten. En halunnut muuttaa siitä yhtään mitään, Vartiainen kumartaa.

Vuoden biisin rohkea sanoitus vähintäänkin viittaa naisten väliseen rakkauteen. Brunila korostaa, että Jenni Vartiainen on harvoja laulajia, "jolla on hartioita esittää tämä biisi".

Teemu Brunila kertoo saaneensa jo ennen Emmaa vielä arvokkaamman palkinnon Ihmisten edessä -laulusta.

- Paras palaute, mitä voi lauluntekijänä saada, on lause, että biisi on muuttanut kyseisen kuuntelijan elämän.

Erikois-Emmat Mikko Alatalolle ja Hanoi Rocksille

Hanoi Rocks

Vuoden miessolisti oli Vesa-Matti Loiri ja naissolisti Anna Abreu. Rock-albumin Emman sai Apulanta ja yhtyetulokkaana palkittiin Sturm und Drang. Vienti-Emman otti Sunrise Avenue, ja Tokio Hotel oli vuoden ulkomainen artisti.

Mikko Alatalo ja Hanoi Rocks -yhtye palkittiin erikois-Emmoilla.

Vuoden Jazz-Emman sai Markus Holkko Quartet levystään Being There. Etno-Emman vei Sanna Kurki-Suonio Trion albumi Huria ja klassisen Emman Rantatie-kvartetin Tulindberg.

Vuoden tuottajan palkinnon otti Rauli "Rake" Eskolin, joka tuotti muiden muassa CMX:n, Anna Abreun ja Herra Ylppö & Ihmisten musiikkia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat