Mainos

Lauri Lylystä SAK:n uusi puheenjohtaja

SAK:n edunvalvontajohtaja Lauri Lyly (sdp) on valittu SAK:n puheenjohtajaksi.

SAK:n valtuusto teki yksimielisen valinnan kevätkokouksessaan Kiljavalla. Lylyn toimikausi alkaa tänään ja hän johtaa järjestöä vuoteen 2011.

Käytännössä valinta ratkesi jo aamupäivällä, kun Lyly voitti Paperiliiton Petri Vanhalan keskusjärjestön demariryhmässä äänin 49-31. Tämän jälkeen Vanhala luopui ehdokkuudestaan.

Lylyn valintaa ajoivat SAK:n suurliitot Julkisen alan JHL ja Palvelualojen ammattiliitto. Vanhalan takana olivat puolestaan erityisesti teollisuuden ammattiliitot.

Lyly linjaisi ostovoimaa

Petri Vanhala vakuutti, että Lauri Lylyllä on nyt valta SAK:ssa.

- SAK ei ollut valmis sellaiseen uudistukseen, johon minä olisin ollut valmis, mutta nyt on yksi puheenjohtaja. Kaikki seisovat Lauri Lylyn takana. Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään hampaankolossa tämän kamppailun ajalta. Tämä oli hyvä ja rakentava kamppailu, Vanhala vakuutti.

Uusi puheenjohtaja joutuu ensi töikseen hieromaan suhteita joka suuntaan.

- Olen tämän kampanjan aikana antanut vain yhden lupauksen. Olen sanonut, että yritän tehdä tämän duunin kunnolla ja yhdessä teidän kaikkien kanssa, Lyly totesi kokousväelle.

Tuore puheenjohtaja ehdottaa, että työmarkkinoiden keskusjärjestöt pohjustaisivat yhdessä tulevaa liittokierrosta. Näissä niin sanotuissa esineuvotteluissa voitaisiin esimerkiksi linjata palkansaajien ostovoimaa ja käsitellä työttömyysturvan ongelmia.

Lyly toivoo, että neuvottelukierroksen avaus saataisiin vientiteollisuudesta, vaikka viimeviikkoinen yritys tähän epäonnistuikin. Hän ounasteli kierroksesta joka tapauksessa erittäin vaikeaa ja pitkää.

"Kuin toisen kotinsa jättäisi"

SAK:n puheenjohtajan tehtävät jättänyt LauriIhalainen (sdp) ennätti luotsata SAK:ta vuodesta 1990 lähtien.

Ihalainen piti Kiljavalla keskusjärjestön valtuustolle tunteikkaan ja aatteellisen jäähyväispuheen.

- Kuin toisen kotinsa jättäisi, liikuttunut Ihalainen kuvasi lähtötuntojaan.

Ihalainen jätti puheenjohtajuuden kesken edustajakokouskauden, joten Lyly johtaa keskusjärjestöä nyt vain tämän kauden loppuun. Vuonna 2011 puheenjohtaja valitaan kokonaiselle viisivuotiskaudelle.

Lyly aikoo kuitenkin tavoitella puhenjohtajan tehtävää myös seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

(MTV3-STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu ja analyysi MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 14.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.